Intohimosta ja merkityksestä

Kutsumus on siellä, missä intohimosi kohtaa maailman tarpeet. Kutsumuksellinen työ tarkoittaa sitä, että siitä kun heräät siihen kun menet nukkumaan teet juuri sellaisia asioita kuin itse haluat. Tarkoittaako tämä siis sitä, että kutsumustyö on pelkkää ruusuilla tanssimista?

Nähdäkseni kutsumustyön ytimessä on kyllä intohimo. Se tarkoittaa sitä, että iso osa kutsumustyöstä tapahtuu flow-tilassa tai on muulla tavoin itsessään palkitsevaa. Mutta kutsumusta kannattelee myös merkityksen tunne: se ei ole vain oman navan ympärillä pyörivää nautinnosta toiseen kirmaamista. Kutsumustyöllä on väliä myös toisille ihmisille.

Tästä syystä kutsumustyöhön voi liittyä myös sellaisia askareita jotka eivät ole itsessään palkitsevia – mutta joilla on merkitys joko muun kutsumustyön tai toisten ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Kutsumuksellinen yrittäjä voi vierastaa vaikkapa kirjanpidon koukeroita – mutta kokea niiden parissa askaroimisen silti arvokkaaksi, koska ne muodostavat yrityksen kivijalan. Kutsumuksellinen sairaanhoitaja tuskin puolestaan pitää erityisen hauskana hommana vaikkapa norovirusepidemian jälkien siivoamista. Mutta tietäessään, että sillä on valtava merkitys potilaiden hyvinvoinnin kannalta, hän kokee askareen arvokkaaksi.

Kutsumuksellinen työ koostuukin siis itse asiassa kahden tyyppisistä askareista: niistä, joiden tekeminen on itsessään kivaa, ja niistä, joilla on suurempi merkitys joko oman elämäsi tai muiden elämien kannalta. Hyvä tapa tunnistaa nämä kaksi on kysyä, onko toiminnallasi väliä joko nyt tai tulevaisuudessa. Intohimoinen puuhastelu on kivaa juuri nyt. Merkityksellisten askareiden arvo on taas niissä tuloksissa, joita ne tuottavat.

Kutsumuksellinen työ määrittyykin siis viime kädessä sen mukaan, mitä juuri sinä pidät arvokkaana. Tästä syystä onkin niin hienoa, että meillä on niin monenkirjava joukko ihmisiä. Kun arvostukset ja intohimot vaihtelevat, niin vaihtelevat myös kutsumustyöt. Joka ikisellä meistä on mahdollisuus löytää työ, jossa oma intohimo kohtaa maailman tarpeet. Ja kun tämä risteyskohta löytyy, myös sitä tukevat askareet muuttuvat merkityksellisiksi. Kutsumuksellinen elämä on siis ennen kaikkea merkityksellistä elämää.

 
Helsingissä, 4.4.2013,

Lauri Järvilehto

 

 

Ihmisiä, jotka paahtavat täysillä ja joilla on sisäinen hehku päällä, on paljon. Harmi, että he ovat valtaosin alle 7-vuotiaita.
–Esa Saarinen

Uutisia

1.4.2013
Filosofian Akatemian jokavuotinen tutkijaseminaari järjestetään jälleen 17.5. klo 9–16 Helsingin yliopistolla. Pääpuhujana on Helsingin yliopiston kansleri, professori Ilkka Niiniluoto. Seminaarin aiheena on "Filosofian merkitys arjessa". Ilmoittaudu täältä.

1.4.2013
Ilmoittautuminen avoimelle AMÉLIE – Elämäntaito -kurssille jatkuu 13.4. asti. Tutustu kurssiin ja ilmoittaudu täällä.

1.4.2013
Frankin Charles Taylor -haastattelu uusimmassa Niin & Näin -lehdessä.

1.4.2013
Laurin haastattelu kutsumustyöstä YLE:n Hehku-ohjelmassa katsottavissa täältä.

12.4.2013
Lauri moderoi Aalto-yliopistolla paneelia aiheesta "Miten luova intohimo muuttaa yrityksiä ja yhteiskuntaa?" Keskustelemassa mm. Mikael Jungner, Susanna Rahkamo ja Kiira Korpi. Lisätietoja täällä.

Yhteystiedot

Filosofian Akatemia Oy
Fredrikinkatu 61, 6. krs
00100 Helsinki
P. 040-7709771

info@filosofianakatemia.fi
www.filosofianakatemia.fi

Blogit:
ajattelunammattilainen.fi
frankmartela.fi
pilvilammas.fi
extendedmind.org

Copyright © 2013 filosofianakatemia, All rights reserved.