Copy
Met de nieuwsbrief van Familiekunde Brussel blijft u op de hoogte van onze activiteiten en van belangrijke gebeurtenissen op het vlak van de genealogie en aanverwante vakgebieden zoals erfgoed, heemkunde, bronbewerkingen, archieven...
Kan u deze e-mail niet goed lezen? Bekijk hem in uw browser.
Familiekunde Brussel vzw

Familiekunde Brussel brengt voor elk wat wils


Tijdens de nieuwjaarsreceptie eind januari mochten Familiekunde Brussel en het Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel in de praatstoel begroeten. Een feestelijke gelegenheid om het jaar in te zetten. Vanaf februari beginnen we aan het serieuzere werk: een bezoek aan onze zustervereniging SCGD, een beginnerscursus die we in opdracht van FedOS geven, het jaarlijkse congres van Familiekunde Vlaanderen, de Erfgoeddag, een bezoek aan Couvin, een lezing over de Marollen en een genealogisch praatcafé. En dan is de zomer zelfs nog niet begonnen! U leest het in deze nieuwsbrief: voor elk wat wils.

Voor wie eind vorig jaar niet aanwezig kon zijn op de boekvoorstelling "Volkstelling 1702 in Brussel en omgeving": de laatste exemplaren van de eerste druk gaan momenteel de deur uit. Wees er snel bij als u nog een exemplaar wilt bestellen. Meer informatie onderaan deze nieuwsbrief.
Geleid bezoek aan de SCGD

Geleid bezoek aan de SCGD
zaterdag 23 februari 2019 van 14.00 tot 16.00 uur

De SCGD ofte “Service de Centralisation des études Généalogiques et Démographiques de Belgique” is een organisatie die in 1944 werd opgericht. Het documentatiecentrum biedt genealogen een waaier aan diensten en documenten om hen bij hun genealogisch onderzoek te helpen. De bijzondere collectie die op deze zaterdag wordt toegelicht zijn drie algemene klappers op huwelijksakten: die van alle parochies van Brussel; een over de periode ten tijde van de Republikeinse kalender; en een klapper op de Waalse provincies Hainaut, Liège, Luxembourg en Namur. Deze algemene klappers zijn bijzonder handig als je nog niet direct weet in welke gemeente je moet gaan zoeken.
Meer lezen
Cursus FedOS: Ontdek je eigen stamboom!

Cursus FedOS: Ontdek je eigen stamboom!
donderdagen 28 februari - 4 april 2019 van 13.30 tot 16.00 uur

In het voorjaar van 2019 organiseert FedOS Brussel, samen met Familiekunde Brussel, een lessenreeks “Genealogie voor beginners” verspreid over 5 donderdagen: 28 februari, 7, 21 en 28 maart en 4 april van 13.30 tot 16 uur. Inlichtingen en inschrijvingen (uiterlijk op 14/02/2019) via de website van FedOS.
Meer lezen
Nationaal Congres en Dag van de Familiegeschiedenis te Wortegem-Petegem

Nationaal Congres en Dag van de Familiegeschiedenis te Wortegem-Petegem
zaterdag 30 maart 2019

Op zaterdag 30 maart 2019 heeft het 54ste congres van Familiekunde Vlaanderen plaats te Wortegem-Petegem. Tijdens dit evenement verwelkomen we je voor een bezoek aan de beurs en nodigen we je van harte uit om het gevarieerd voordrachtenprogramma bij te wonen in Domein de Ghellinck te Wortegem-Petegem. Het thema is de adel op het platteland.
Meer lezen
Erfgoeddag: thema: Hoe maakt u het?

Erfgoeddag: thema “Hoe maakt u het?”
zondag 28 april 2019 van 10.00 tot 18.00 uur

Tijdens de jaarlijkse Erfgoeddag staat in 2019 het thema “Hoe maakt u het?” centraal, rond cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken. Familiekunde Brussel koos ervoor om het thema concreet in te vullen rond oude beroepen.
Meer lezen
Studiebezoek Bunker Hitler Brûly en de stuwdam van Plate-Taille in Couvin

Studiebezoek Bunker Hitler Brûly en de stuwdam van Plate-Taille in Couvin
dinsdag 14 mei 2019 van 8.00 tot 18.30 uur (reis per autocar)

Familiekunde Brussel en heemkundige kring De Swaene nemen u per autocar mee naar de Bunker Hitler Brûly en de stuwdam van Plate-Taille in Couvin. Deze uitstap wordt samen met het Willemsfonds georganiseerd.
Meer lezen
Lezing: Een misverstand in de Marollen

Lezing: Een misverstand in de Marollen
zaterdag 25 mei 2019 van 14.00 tot 16.00 uur

In 2018 publiceerde Brusselkenner en gids Luc Surdiacourt een boek waarin hij de etymologie ontsluiert van de naam van de bekende Brusselse wijk “de Marollen”. Tijdens deze lezing gaat de auteur in op de geschiedenis van de Marollenwijk en op het onderzoek dat hij heeft verricht om het misverstand op te helderen dat er over de naamgeving van deze wijk bestaat.
Meer lezen
Genealogisch praatcafé 22.06.2019

Genealogisch praatcafé
zaterdag 22 juni 2019 van 14.00 tot 16.00 uur

Familiekunde Brussel organiseert een genealogisch praatcafé waar beginnende en gevorderde genealogen elkaar kunnen ontmoeten, vragen kunnen stellen en ervaringen kunnen uitwisselen. Tussendoor kunt u aan de bar terecht voor een drankje.
Meer lezen
Beginnerscursus: Wat weet mijn (klein)kind van mijn (groot)ouders?

Beginnerscursus: “Wat weet mijn (klein)kind van mijn (groot)ouders?”
zaterdag 28 september 2019 van 14.00 tot 17.00 uur

Cursus van Familiekunde Brussel voor beginnende genealogen. Onder de deskundige leiding van Nand Staes gaat u op zoek naar uw familiaal verleden en ontdekt u hoe u uw eigen familiegeschiedenis kunt ontrafelen. Deze cursus wordt samen met het Willemsfonds georganiseerd.
Meer lezen
Genealogie en internet voor beginners

Genealogie en internet voor beginners
zaterdag 19 oktober 2019 van 14.00 tot 16.00 uur

Wie zich als beginnend genealoog op het wereldwijde web waagt, ziet vaak door de bomen het bos niet meer. Bestuurslid Patrick Vanhoucke van Familiekunde Brussel helpt u tijdens deze workshop alvast op weg.
Meer lezen
Genealogisch praatcafé 30.11.2019

Genealogisch praatcafé
zaterdag 30 november 2019 van 14.00 tot 16.00 uur

Familiekunde Brussel organiseert in het kader van haar beginnerscursus een genealogisch praatcafé waar beginnende en gevorderde genealogen elkaar kunnen ontmoeten, vragen kunnen stellen en ervaringen kunnen uitwisselen. Tussendoor kunt u aan de bar terecht voor een drankje tegen een democratische prijs. Het genealogisch praatcafé wordt samen met het Willemsfonds georganiseerd.
Meer lezen
Volkstelling 1702 in Brussel en omgeving

Volkstelling 1702 in Brussel en omgeving

Medewerkers: Herman Swinnen (redactie), Paul Behets, Jan Caluwaerts, Nand Staes, Frans Belis, Myriam Smet, Paul Vanduynhoven, Lieve Vanhaecke, Daniel Bex, Rik Degraef, Dirk De Wever, Jean De Keijzer, René Verbeylen.

De afdelingen Brussel en Leuven van Familiekunde Vlaanderen hebben het titanenwerk verwezenlijkt de volkstelling van 1702 in Brussel en de omliggende dorpen te transcriberen. De volledige transcriptie werd eind november in boekvorm uitgegeven en in het Stadhuis van Brussel onder grote belangstelling voorgesteld.

Het boek wordt uitgegeven in drie delen. Het telt meer dan 1300 pagina’s waarvan 1027 pagina’s transcripties. Er worden drie indexen toegevoegd. Achteraan zijn er twee kaarten die de poorten en de grenzen van de wijken, de kwartieren en de parochies weergeven. Een inleiding situeert het geheel.

U kunt het boek nog steeds bestellen. Het boek is te koop voor 50 euro voor leden van Familiekunde Vlaanderen of voor 60 euro voor anderen. De verzendkosten bedragen 15 euro.
Meer informatie en bestellen

Publicaties te koop

Publicaties te koop
Bij Familiekunde Brussel zijn de volgende publicaties te koop.

  • Genealogisch lexicon : Frans-Nederlands en Nederlands-Frans
  • Voorouderstafel van het Belgisch Koningshuis : deel 4 : Komorowski
  • Voorouderstafel van het Belgisch Koningshuis : deel 2 : Ruffo di Calabria
  • Voorouderstafel van het Belgisch Koningshuis : deel 1 : België
  • De prinsen van Ossegem
  • Voorouderstafel van Koning Boudewijn
  • Geschiedenis van de familie de Waepenaert : band 2
  • Geschiedenis van de familie de Waepenaert : band 1
Raadpleeg onze website voor de prijzen en de voorwaarden voor verzenden of afhalen. Tijdens onze activiteiten in het AMVB kunt u de publicaties aanschaffen en direct meenemen als u contant betaalt.
Website van Familiekunde Brussel
Familiekunde Brussel op Facebook
Familiekunde Brussel op Twitter
RSS-feed van Familiekunde Brussel
Steun Familiekunde Brussel
Kent u iemand anders die mogelijk in Familiekunde Brussel geïnteresseerd is?
Stuur hem of haar deze nieuwsbrief door.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich abonneerde via onze website
of in het verleden interesse hebt getoond voor Familiekunde Brussel vzw.Familiekunde Brussel vzw
Arduinkaai 28
1000 Brussel
     Email Marketing Powered by Mailchimp