Copy
Met de nieuwsbrief van Familiekunde Brussel blijft u op de hoogte van onze activiteiten en van belangrijke gebeurtenissen op het vlak van de genealogie en aanverwante vakgebieden zoals erfgoed, heemkunde, bronbewerkingen, archieven...
Kan u deze e-mail niet goed lezen? Bekijk hem in uw browser.
Fragment plattegrond Brussel

Beste <<Voornaam>> <<Naam>>

Met deze extra aflevering van onze digitale nieuwsbrief nodigen we u van harte uit om de nieuwe genealogische website van het Rijksarchief in België te ontdekken. De nieuwe website werd deze namiddag gelanceerd.

Er is goed nieuws voor doorwinterde genealogen en al wie op zoek wil gaan naar sporen van voorouders: de nieuwe website met de genealogische bronnen van het Rijksarchief staat online! De zoekrobot bevat ruim 38,6 miljoen geboorte-, doop-, huwelijks-, overlijdens- en begrafenisakten evenals de tienjarige tafels voor heel België. Alle bronnen zijn gratis raadpleegbaar.

Met dit nieuw genealogieportaal wil het Rijksarchief in de eerste plaats het genealogisch onderzoek faciliteren in 28.527 parochieregisters (tot 1796) en 36.780 registers van de burgerlijke stand (vanaf 1796), zowel gedigitaliseerde originelen als microfilms. Daartoe werd een nieuwe interface ontwikkeld die een snellere raadpleging en een vlottere weergave mogelijk maakt én waarmee u akten kunt downloaden. Zoals voorheen moet u ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de gedigitaliseerde akten. Indien u al over een account voor de oude zoekrobot beschikt, is het niet nodig om een nieuwe account te maken. U kunt uw gebruikersnaam en wachtwoord bij ‘Inloggen’ invoeren.

Wat is er nieuw?

Vereenvoudigde opzoekingen
Voortaan moet u niet meer weten in welke provincie of arrondissement de gemeente of de parochie gelegen is waarover u opzoekingen wil doen. Het volstaat om de eerste letters van een gemeente in te geven en er verschijnt een keuzemenu. Daarnaast is er een alfabetische lijst van alle gemeentes beschikbaar.

Een nieuwe viewer
Met de nieuwe viewer heeft u sneller toegang tot de akten. De viewer verschijnt zodra u bent ingelogd.

Gratis downloaden van de akten
Via de nieuwe website kunt u dagelijks tot 100 beelden downloaden van geboorte-, doop-, huwelijks-, overlijdens- en begrafenisakten. Het downloaden is gratis, maar er werd een limiet ingesteld. Indien u akten wilt reproduceren voor publicatie, dan bent u aan het Rijksarchief wel een gebruikersvergoeding verschuldigd. De tarieven vindt u op de algemene website van het Rijksarchief.

Update van de burgerlijke stand
Op de nieuwe genealogische website werden 2,2 miljoen pagina’s inzake burgerlijke stand toegevoegd: bijkomende akten van verschillende gemeentes, akten die ontbraken in sommige registers en correcties van fouten die werden gemeld. In de toekomst zal de website regelmatig updates krijgen.

Ontbrekende parochieregisters
Voortaan ziet u op de genealogiewebsite welke parochieregisters ontbreken. Als het Rijksarchief die informatie heeft, wordt ook vermeld hoe het betrokken register verloren is gegaan (bijvoorbeeld door brand, oorlog, enz.). Vaak beginnen parochieregisters te lopen vanaf de oprichting van een parochie. De contextuele informatie is nog niet volledig, maar kan toch al een meerwaarde bieden. Het Rijksarchief blijft trouwens nog altijd zoeken naar verloren gewaande archieven!

Permanente links
De links naar de gedigitaliseerde beelden van de nieuwe genealogiewebsite zijn blijvend. Op termijn zullen de parochieregisters en registers van de burgerlijke stand enkel nog doorzoekbaar zijn via het nieuwe webadres. Zoals eerder door het Rijksarchief aangekondigd zult u dus in uw stamboom of eigen website de URL’s (weblinks) naar de registers moeten aanpassen.

Praktisch: hoe krijgt u toegang tot de genealogiewebsite?
Om de gedigitaliseerde akten gratis te kunnen raadplegen, moet u zich eerst aanmelden. U krijgt toegang tot de nieuwe genealogiewebsite met uw e-mailadres en het wachtwoord dat u voor de “oude” website gebruikte. Heeft u nog geen account? Dan kunt u zich eerst registreren. In de handleiding van het Rijksarchief leest u hoe alles in zijn werk gaat.

Familiekunde Brussel en de nieuwe genealogiewebsite
Familiekunde Brussel zal in het najaar in de workshop ‘Genealogie en internet voor beginners’ aandacht besteden aan de nieuwe genealogische website van het Rijksarchief.

Bron: persbericht Rijksarchief in België en eigen berichtgeving.
Geleid bezoek aan de SCGD — 18.02.2023

Geleid bezoek aan de SCGD
zaterdag 18 februari 2023 van 14.00 tot 16.00 uur

De SCGD ofte “Service de Centralisation des études Généalogiques et Démographiques de Belgique” is een organisatie die in 1944 werd opgericht. Het documentatiecentrum biedt genealogen een waaier aan diensten en documenten om hen bij hun genealogisch onderzoek te helpen.
Meer lezen
Lezing: Godshuizen in Brussel — 18.03.2023

Lezing: Godshuizen in Brussel
zaterdag 18 maart 2023 van 14.00 tot 16.00 uur

Godshuizen in Brussel? Wat is er dan van geworden? En wat is het verschil met een gasthuis of een geesthuis? Wat zijn de Burgerlijke Godshuizen? David Guilardian, conservator-archivaris van de Archieven & Museum van het OCMW van de Stad Brussel geeft ons een antwoord op deze vragen en meer.
Meer lezen
Genealogisch praatcafé — 22.04.2023

Genealogisch praatcafé
zaterdag 22 april 2023 van 14.00 tot 16.00 uur

Familiekunde Brussel organiseert een genealogisch praatcafé waar beginnende en gevorderde genealogen elkaar kunnen ontmoeten, vragen kunnen stellen en ervaringen kunnen uitwisselen. Tussendoor kunt u aan de bar terecht voor een drankje.
Meer lezen
Erfgoeddag thema Beestig! — 23.04.2023

Erfgoeddag thema Beestig!
zondag 23 april 2023 van 10.00 tot 18.00 uur

In 2023 nemen Familiekunde Brussel en het Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB) in een partnerschap deel aan de Erfgoeddag. Geheel in de sfeer van het jaartthema belooft het een ‘beestig’ goed programma te worden. Meer details onthullen we in een volgende nieuwsbrief. Noteer de datum alvast in uw agenda.
Meer lezen
Bezoek en lezing: Gevangenisarchieven in Brussel — 22.05.2023

Bezoek en lezing: Gevangenisarchieven in Brussel
maandag 22 mei 2023 van 10.00 tot 12.00 uur

De gevangenissen in Brussel kennen een lange en bewogen geschiedenis. Archivaris van het Rijksarchief Harald Deceulaer schetst de geschiedenis van de Brusselse gevangenissen en geeft praktische tips over hoe je gegevens kan vinden over personen die werden opgesloten in de Brusselse gevangenissen. Steekkaarten, rollen, of ‘antropologische dossiers’: na deze lezing kennen ze geen geheimen meer!
Meer lezen
Lezing: Brusselaars in Cádiz op het einde van de 17de eeuw — 17.06.2023

Lezing: Brusselaars in Cádiz op het einde van de 17de eeuw
zaterdag 17 juni 2023 van 14.00 tot 16.00 uur

Op het einde van de 17de eeuw was Cádiz een voorname vestigingsplaats van kolonies Vlamingen. In deze lezing legt historicus en heemkundige Hendrik Vandeginste uit hoe de groep Vlamingen zich in Cádiz ontwikkelde. De focus ligt hierbij op de periode van de regering van Karel II (1665-1700) en de Brusselaars.
Meer lezen
Beginnerscursus: “Wat weet mijn (klein)kind van mijn (groot)ouders?” — 16.09.2023

Beginnerscursus: “Wat weet mijn (klein)kind van mijn (groot)ouders?”
zaterdag 16 september 2023 van 14.00 tot 17.00 uur

Cursus van Familiekunde Brussel voor beginnende genealogen. Onder de deskundige leiding van Nand Staes gaat u op zoek naar uw familiaal verleden en ontdekt u hoe u uw eigen familiegeschiedenis kunt ontrafelen.
Meer lezen
Genealogie en internet voor beginners — 21.10.2023

Genealogie en internet voor beginners
zaterdag 21 oktober 2023 van 14.00 tot 16.00 uur

Wie zich als beginnend genealoog op het wereldwijde web waagt, ziet vaak door de bomen het bos niet meer. Bestuurslid Patrick Vanhoucke van Familiekunde Brussel helpt u tijdens deze workshop alvast op weg.
Meer lezen
Genealogisch praatcafé — 18.11.2023

Genealogisch praatcafé
zaterdag 18 november 2023 van 14.00 tot 16.00 uur

Familiekunde Brussel organiseert in het kader van haar beginnerscursus een genealogisch praatcafé waar beginnende en gevorderde genealogen elkaar kunnen ontmoeten, vragen kunnen stellen en ervaringen kunnen uitwisselen. Tussendoor kunt u aan de bar terecht voor een drankje tegen een democratische prijs.
Meer lezen
Website van Familiekunde Brussel
Familiekunde Brussel op Facebook
Familiekunde Brussel op Twitter
RSS-feed van Familiekunde Brussel
Steun Familiekunde Brussel
Kent u iemand anders die mogelijk in Familiekunde Brussel geïnteresseerd is?
Stuur hem of haar deze nieuwsbrief door.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich abonneerde via onze website
of in het verleden interesse hebt getoond voor Familiekunde Brussel vzw.vzw Familiekunde Brussel
Arduinkaai 28, 1000 Brussel
IBAN BE60 7340 0412 8670
RPR 0879.607.282

Familiekunde Brussel wordt erkend en gesubsidieerd door de
Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest

     Email Marketing Powered by Mailchimp