Is deze mail niet goed zichtbaar? Bekijk 'em in de browser

Logo ISKB Projecten

Nieuws

Ons nieuwe logo!

De ISKB krijgt met de nieuwe naam “Taal doet meer” ook een nieuwe huisstijl. Hier tonen wij alvast met trots ons nieuwe logo. Vanaf 1 juni zal er ook een nieuwe website komen op www.taaldoetmeer.nl. Dit betekent dat vanaf die dag alle mailadressen ook gewijzigd zullen zijn.

TAAL DOET MEER College met Abdelkader Benali

Op donderdag 20 juni organiseren we ter introductie van onze nieuwe naam “Taal doet meer” een lezing voor alle vrijwilligers en andere partners. Het belooft een geweldig programma te worden, onder andere omdat schrijver en programmamaker Abdelkader Benali die avond onze gastspreker is. Dit is ook de aftrap voor het “Taal doet meer College”, dat meerdere keren per jaar georganiseerd wordt. Nadere gegevens over het programma en de locatie volgen gauw. Noteer donderdag 20 juni alvast, 18.00 – 22.00 uur in Utrecht.

ISKB gesloten in meivakantie

De ISKB is gesloten van 29 april tot en met 5 mei.

Toppers worden gehuldigd bij het Festival van het leren!

Heeft iemand een cursist(e), een topper, die geen doorsnee leerweg heeft doorlopen en die met doorzettingsvermogen is gaan/blijven leren? De ISKB kan bij het Festival van het leren een aantal cursisten nomineren tot uiterlijk 18 mei. Je wordt van harte uitgenodigd iemand voor te dragen! Meld je cursist(e) aan bij info@iskb.nl. Verdere informatie over het Festival vind je op www.festivalvanhetleren.nl.

De ISKB doet mee met de eerste 2charity run

Een goede start voor School’s cool Utrecht
Op 26 mei 2013 doen wij mee met de 2Charity Run in Hilversum, dé goede doelen sponsorloop van Nederland. Deelnemers gaan een eigen gekozen afstand rennen en laten zich daarvoor sponsoren. Het geld gaat naar ons mentorproject School’s cool Utrecht. Van het opgehaalde geld krijgen de mentorkoppels een leerzaam dagje uit cadeau.

Doneer ook!
Op onze donatiepagina kunt u geld doneren. Help ons de € 1000 te halen zodat wij onze mentorkoppels een leerzaam dagje uit cadeau kunnen doen.

ISKB start met Huiswerk Hulp Utrecht

Vanaf september 2013 biedt de ISKB betaalbare huiswerkbegeleiding voor middelbare scholieren uit Kanaleneiland. Voor €20,- per maand krijgen zij een half jaar lang 2 keer per week begeleiding. We zoeken echter ook nog enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om deze jongeren te begeleiden. Scholieren en vrijwilligers kunnen zich aanmelden via huiswerkhulp@iskb.nl of 030 2947594. Misschien tot ziens!

Partnerschap ICM – School’s cool Utrecht

We zijn zeer verheugd te melden dat ICM Opleidingen & Trainingen een partnerschap met School’s cool Utrecht wil realiseren! ICM heeft de intentie om te investeren in School’s cool door inzet van mensen, middelen en munten. ICM gaat onder andere medewerkers stimuleren om mentor te worden, wil bijdragen aan de training van onze mentoren en stelt materialen beschikbaar. Wij bieden hun werknemers zinvol, leerzaam en uitdagend vrijwilligerswerk, we vermelden hen op de website van de ISKB en natuurlijk nodigen we ICM uit bij netwerkactiviteiten.
ICM is initiatiefnemer van 4YoungPeople. 4YoungPeople biedt inspirerende Seminars en Masterclasses voor young professionals, gericht op het ontwikkelen van eigen talenten. Om ons partnerschap te vieren mochten wij onder onze mentoren tot 35 jaar enkele gratis kaarten weggeven voor een inspirerend seminar op zaterdag 20 april: "Mijn Toekomst - wat wil ik nou écht?".

Donatie van De Kootje Fundatiën

Het Moeke-fonds van de Stichting De Kootje Fundatiën heeft in april €1500 gedoneerd aan School’s cool Utrecht. Stichting De Kootje Fundatiën is een klein familiefonds opgericht in 2006 door Bert Bolkenstein. Het doel van dit fonds is om kleinschalige particuliere initiatieven te ondersteunen op drie verschillende thema’s: kinderen, Afrika, dier en natuur. Daarnaast organiseren zij elk jaar in samenwerking met Museum Catherijneconvent ‘de Ontmoeting’ waarbij Utrechtenaren uit diverse geledingen elkaar ontmoeten. Wij zijn De Kootje Fundatiën zeer dankbaar voor de bijdrage en kijken uit naar verdere samenwerking!

Voorlichtingsbijeenkomst ROC in bibliotheek

Jetske van Woerden, programmamanager Geïntegreerde trajecten van het ROC, brengt een bezoek aan onze mannengroep in de bibliotheek Lombok. Het ROC biedt mensen een intensief traject aan gericht op het verbeteren van de taal in combinatie met opleiding en werk. Mail voor meer informatie over dit traject van het ROC.

Eerste training coaches Op eigen kracht naar een baan geslaagd: basis van een groeiend netwerk

De eerste lichting vrijwillige coaches is volop aan het werk. Op 18 april voltooiden zij hun training en ontvingen een certificaat. Reacties op de training: ‘Ik ga naar huis met een suikerzoet gevoel.’ ‘Het is niet af, we moeten elkaar blijven zien.’ ‘We kijken naar binnen en naar elkaar én nu gaan we ook naar buiten kijken!’ De coaches volgden de training samen met de vrouwen die zij begeleiden op werk naar (vrijwilligers)werk of opleiding. Lees meer over deze training op onze website.

Logopedietraining: 'Uitspraak & Intonatie'

Wil je koffie?...of thee? Intonatie; belangrijkste aandachtspunt voor de verstaanbaarheid
Op dinsdag 16 april is er voor de taalcoaches een workshop Uitspraak NT2 georganiseerd. De workshop werd door Marieke Goedegebure gegeven. In deze workshop werd aandacht besteed aan verschillende aspecten van verstaanbaarheid en de invloed van intonatie op verstaanbaarheid.

Marieke gaf daarbij de volgende tips:

  • Accentloos Nederlands leren spreken is voor de meeste anderstalige volwassenen niet haalbaar … verstaanbaar(der) leren spreken wél!
  • Correctie van klemtoon en eindmedeklinkers heeft meer effect op de verstaanbaarheid dan correctie van losse klanken.
  • Luister goed naar de uitspraak van je cursist en maak de cursist zelf ook bewust van de verschillen tussen uitspraak.

Lees meer over deze training op onze website.

School’s cool Utrecht: een vrijwillige mentor voor brugklassers werkt!

We hebben Noorda & Co onderzoek laten doen naar de effecten van School’s cool Utrecht. Medio april is de eindrapportage van dit onderzoek verschenen. Uit het onderzoek blijkt dat mentoring van aandachtsjongeren in de brugklas werkt. Jongeren met een vrijwillige mentor blijven vaker op hetzelfde opleidingsniveau en stijgen vaker naar een hoger opleidingsniveau dan klasgenoten zonder mentor. Ook hebben jongeren met een mentor beter contact met leeftijdsgenoten en een betere vrijetijdsbesteding. Op 16 april hebben wij de resultaten van dit onderzoek aangeboden aan de Utrechtse gemeenteraad.
Bekijk hier de resultaten van het onderzoek
Lees hier de notitie die aan de gemeente is aangeboden
Lees het artikel dat hierover in Trouw is verschenen

Activiteiten ISKB

Voorlichtingsbijeenkomst Eigen Kracht Utrecht

Voor vrouwen zonder werk en uitkering die graag (weer) willen werken
Op 15 mei vindt er een voorlichtingsbijeenkomst van het project Eigen Kracht Utrecht plaats. Het is bedoeld voor Utrechtse vrouwen, die geen werk noch uitkering hebben, een opleiding op maximaal mbo niveau en de wil hebben om (weer) aan de slag te gaan. Kent u vrouwen die hierin geïnteresseerd zouden zijn, maar bijvoorbeeld niet weten waar hun capaciteiten en interesses liggen en/of waar zij moeten beginnen? Laat hen dan de eerste stap zetten door naar de voorlichtingsbijeenkomst te komen. De voorlichtingsbijeenkomst wordt gehouden op: 15 mei 2013 van 10.00-11.30 uur bij de Vrijwilligerscentrale Utrecht, Janskerkhof 1, Utrecht. Aanmelden kan via e-mail: info@eigenkrachtutrecht.nl.

Informatiebijeenkomst geïntegreerde Leerwerk Trajecten en Passende Vacatures

De deelneemsters van het project Eigen Kracht Utrecht brengen op 22 mei 2012 een bezoek aan het Werkplein Utrecht. Tijdens de bijeenkomst worden ze geïnformeerd door de medewerkers van het Leerwerkloket Utrecht en het WerkgeversServicepunt Utrecht-Midden over de geïntegreerde Leerwerk Trajecten, passende vacatures en de voorzieningen waarvan zij gebruik kunnen maken. De voorlichtingsbijeenkomst wordt gehouden op 22 mei 2013 van 10.00-12.00 uur op het Werkplein, Willem Dreeslaan 113-115 te Utrecht. Ben je ook geïnteresseerd om een dergelijke bijeenkomst bij te wonen, dan kan je ons mailen via info@eigenkrachtutrecht.nl.

Overige activiteiten

4 mei lezing Steven Pinker

In Nederland herdenken we jaarlijks op 4 mei de oorlogsslachtoffers of omgekomenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Ter herdenking is in Utrecht ieder jaar een 4 mei lezing. Dit jaar wordt deze gehouden door Steven Pinker: experimenteel psycholoog, en professor in psychologie aan Harvard University. Volgens hem wordt de wereld vreedzamer en bespreekt hij hoe we ons aan deze ontwikkeling kunnen vasthouden. Lees meer

Bevrijdingsfestival Utrecht

Net als in 2007 is Utrecht in 2013 de Nationale Bevrijdingsstad van Nederland. Deze bijzondere editie van het Bevrijdingsfestival is net als voorgaande jaren in Park Transwijk, met een uitgebreid en veelzijdig programma. De Vrede van Utrecht is weer met veel enthousiasme aanwezig op het Vrijheidsplein met de VredesExpress, op het Rabobank Vrede van Utrecht hoofdpodium en in de Spreekstal. Natuurlijk is ook de Eternal Hug weer aanwezig. Lees meer

Latin American Film Festival

Het Latin American Film Festival (LAFF) is ook dit jaar weer in geuren en kleuren te bewonderen van dinsdag 7 tot en met zondag 12 mei. Het festival introduceert en presenteert jaarlijks het werk van (nieuwe) filmmakers uit en over Latijns-Amerika. Naast het bieden van een overzicht van de beste films en documentaires van het afgelopen jaar, biedt het LAFF een overzicht van de culturele en maatschappelijke ontwikkelingen van dit continent in een uitgebreid verdiepingsprogramma. Lees meer

Spring Performing Arts Festival

Van 16 mei t/m 26 mei 2013 vindt in Utrecht het Spring Performing Arts Festival plaats. Spring verbindt verschillende kunstvormen op inspirerende wijze en laat publiek en kunstenaars elkaar ontmoeten. We kijken met een open mind naar de maatschappij en hebben een fijne neus voor de nieuwste trends. Met de oorsprong in hedendaagse dans en theater, toont Spring podiumkunst in de meest actuele vorm. Lees meer

Kennismaken met...

Melis Gizem Coban en Tamara Leguit

Het is wat je noemt een WIN-WIN situatie: Tamara Leguit (34) helpt Melis Gizem Coban (23) als taalcoach met de voorbereiding op de Inburgeringtoets die Melis binnenkort moet doen. Als dat achter de rug is krijgt Tamara Turkse les van Melis. Tamara wil graag Turks leren omdat ze een Turkse vriend heeft. Tamara volgt al een tijdje Turkse les bij de Volksuniversiteit.

Het Nederlands van Melis is al heel redelijk. Als ze iets niet precies weet te zeggen in het Nederlands kijkt ze Tamara vragend aan en die weet dan precies wat Melis (nog) niet kan zeggen.

Tamara is sociaal makelaar bij de Utrechtse welzijnsinstelling Portes. Ze werkt vanuit een buurthuis in Hoograven. Daar houdt ze zich vooral bezig met het bevorderen van contacten tussen ouderen onder elkaar. Melis en Tamara werken nu een half jaar samen. Tamara: “Ik heb de ISKB speciaal gevraagd me als taalcoach aan een Turkse vrouw te koppelen”.

Melis ging tot voor kort nog vier ochtenden in de week naar school. Nu nog maar twee. Ze is klaar voor het examen. “Ik krijg binnenkort wel een oproep. Ik weet niet precies wanneer. Er zijn veel examenkandidaten. Dus het kan nog wel even duren”.

Tamara: ”We leggen de nadruk op conversatie. Al pratend leer ik ook het een en ander over Turkse gewoontes en de manier van leven. Ik help Melis ook met haar huiswerk. We zien elkaar twee uur in de week bij Melis thuis”.

Melis is inmiddels anderhalf jaar in Nederland. Haar man, Ufuk, is in Nederland geboren. “Ik kwam dus in Nederland terwijl Ufuk alles hier kent. Ik dacht toen ik aankwam uit Turkije: hoe moet ik het daar nou redden? Dat valt heel erg mee. We wonen in de Kanaalstraat en daar zijn heel veel Turkse winkels en veel Turkse buren. We hebben een buurvrouw van wie de man heel goed Nederlands spreekt maar die praten toch ook liever Turks met ons. Met m’n man spreek ik ook Turks. Dat gaat nou eenmaal zo. Het is onze moedertaal. Hij vertelt me wel van alles over Nederland. Maar eigenlijk oefen ik m’n Nederlands alleen twee uur in de week met Tamara en op school natuurlijk. Als ik m’n inburgeringcertificaat heb wil ik een opleiding gaan doen: MBO Zorg en Welzijn. Ik wil m’n eigen geld gaan verdienen. Dat is beter. Ufuk werkt al tien jaar in het grote magazijn van V&D in Nieuwegein. We willen hier in Nederland blijven en kinderen krijgen”.

Tamara en Melis stellen tot slot eensgezind vast dat ze elkaar zullen blijven zien ook als de relatie Taalcoach leerling ten einde is. “We zijn echt vriendinnen geworden”, zeggen ze allebei stralend.
Door Kor Al

ISKB op Twitter en Facebook

Volg ons ook via...

Twitter Facebook