Copy
Veltion
Beste <<Voornaam>>,

In november vond de 4e editie van de European Lean Educator conferentie plaats in hartje Nederland, georganiseerd door de HAN Universiteit. Omdat we het belangrijk vinden de vinger aan de Lean pols te houden, stuurden we onze collega Lara erop uit. Zij deelt hieronder graag 5 highlights van deze conferentie met jou. Te beginnen met een inspirerend verhaal van een olympische kampioen.

Wat het meest is blijven hangen: hoe inspirerend netwerken kan zijn. Niet alleen liepen we enkele klanten tegen het lijf, met interessante babbels tot gevolg, onze inspiratie heeft weer een ongelofelijke boost gekregen. Energie die we graag met jullie delen op een volgende bijeenkomst van de Veltion-Cluster. Ook daarover meer hieronder.

Olympisch goud met Lean

Pieter van den Hoogenband, viervoudig olympisch zwemkampioen, bracht een inspirerend verhaal over hoe hij zich voorbereidde op zijn race naar goud. De gelijkenissen tussen zijn succesverhaal en een Lean verbetertraject zijn opmerkelijk. Een duidelijk verbeterdoel ("kata"), de toepassing van Plan-Do-Check-Act en andere probleemoplossende technieken,... waren stuk voor stuk zeer herkenbare elementen. Of zoals hij het zelf zegt: “Om in de sport te winnen, moet je sneller vooruitgang boeken dan je concurrent. De constante zoektocht naar verbeteringen tijdens mijn carrière als zwemmer passen heel goed bij de Lean cultuur.”Levenslang leren over Lean

John Bicheno, founding Director van het Lean Enterprise Research Centre, professor aan de universiteit van Buckingham en auteur van 11 Lean boeken, maakte duidelijk dat hij het motto "levenslang leren" hoog in het vaandel draagt. Toen hij de vraag kreeg of hij nog veel bijleerde tijdens de Lean-workshops, keek hij verbaasd op. “Me? I’m a student!”

Het geheim van Toyota

Isao Yoshino is een ware Toyota expert, met ruim 40 jaar ervaring in verschillende management rollen over diverse departementen. Iedereen was benieuwd naar het grote geheim van Toyota. Yoshino concludeerde met enkele enigmatische woorden, zoals enkel Japanners die beheersen: "Het geheim van Toyota? Dat er geen geheim is!" Geruststellend, niet?

Spelen met eten

Bernd Aures, manager bij Audi, wist iedereen te inspireren op een originele manier. Hij legde uit hoe ze bij Audi hun eigen Lean game met eten ontwikkelden. Heel leerrijk en vooral perfect te organiseren met goedkope ingrediënten. Op maat gemaakte broodjes simuleren de variatie in de klantenvraag. Principes als 5S, werkpostorganisatie en het balanceren van cyclustijden vallen perfect te integreren in de oefening, zoals geïllustreerd hieronder. En het leukste deel is natuurlijk het uittesten van het game, indien nodig opnieuw en opnieuw...

Ook bij Veltion voelen we reeds de kriebels om een nieuw Lean game te ontwikkelen. Jij ook? Download dan op deze pagina de volledige presentatie van Audi met nog heel wat meer praktische tips hoe je aan de slag kan gaan.Nog een uitsmijter

Terug bij Isao Yoshino. Na afloop van de conferentie leidde hij nog een workshop rond Hoshin Kanri. Hoshin wat? Hoshin Kanri is de techniek waarbij de langetermijnvisie van de leidinggevende vertaald wordt naar en samen met de medewerkers, van bovenaan tot helemaal onderaan de organisatie. Deze techniek wordt al té vaak onderbenut, niet alleen binnen bedrijfscontext, maar ook binnen persoonlijke context. Een absolute aanrader voor wie moeite heeft de eigen strategie te vertalen naar duidelijke, meetbare doelen.
 

Contact

Benieuwd hoe Veltion je kan helpen bij het opstarten en begeleiden van een Lean verbetertraject in jouw organisatie? Contacteer ons en wij komen vrijblijvend eens met jou praten.

Update van aan het front: de Veltion-Cluster

Reeds 2 groepen met elk 10 verbetercoaches komen maandelijks samen voor een bezoek aan de werkvloer bij één van de deelnemers. In totaal 18 verschillende bedrijven zullen voortaan sneller verbeteren dan hun rechtstreekse concurrenten, omdat ze maandelijks kunnen leren van elkaar. Komende maand staan bezoeken aan Colruyt in Halle en Fixaflex in Zonnebeke op de agenda. Wil jij graag deel uitmaken van de derde groep binnenkort? Schrijf dan nu hier in!

Onlangs was het de beurt aan Drukkerij Dejonghe in Ieper. Heel wat sterke punten van het bedrijf kwamen onmiddellijk naar boven, zoals de orde en netheid op de werkvloer. Het behalen van het BRC certificaat heeft dit zeker mee in de hand gewerkt. Verder was ook de omzet die ze op een beperkte ruimte realiseerden erg opmerkelijk. Om nog beter te doen, stelde één van de deelnemers nog voor om de productie KPI’s te visualiseren. Hij had hiermee een erg goed resultaat behaald: de OEE steeg met 5%, enkel puur door deze te visualiseren.

Dit en nog heel wat andere nuttige feedback vanuit de groep werd als bedanking achtergelaten bij de gastheren. En zo ging weer iedereen tevreden naar huis, klaar om terug de strijd aan te gaan in het eigen bedrijf.

Komende events

Komende evenementen

Hierbij geven we een overzicht van enkele interessante evenementen of opleidingen waar wij ook aanwezig zullen zijn.

30/11 How IoT changes your business game: double keynote door Forte & Bagaar
14u, Forte, Melle

7/12 Bedrijvencontactdagen
14u, Kortrijk Xpo
 
Copyright © 2017 Veltion, Alle rechten voorbehouden.
Email Marketing Powered by Mailchimp