Copy
Osuuskunta Poesian kirjakatalogi syksylle 2012
POESIAN KIRJAT
Syksyllä 2012
- Virpi Alasen esikoiskokoelma Ystävätär K
- Tytti Heikkisen naistenlehtiformaattiin painettu Moulin Extra Beauté
- Juri Joensuun esikoiskokoelma Valohuppu
- Teemu Mannisen viides runokokoelma Paha äiti
- J.P. Sipilän Sudenolento ja muita videorunoja
- Henriikka Tavin ihmiskoe 12 jatkuu
- Juri Joensuun menetelmällistä kirjoittamista käsittelevä väitöstutkimus
 
Arvostelukappaleet: tiedotus@poesia.fi 
Myynti: Mikael Brygger mikael.brygger@poesia.fi
Tiedotus: Kimmo Kallio kimmo.kallio@poesia.fi puh. 044 717 7409
 
Like Poesian kirjat syksyllä 2012 on Facebook Google Plus One Button share on Twitter
 

 

Poesian monisärmäinen runosyksy

 
Tänä syksynä Poesia rikkoo kustannusmaailman rajoja, julkaisee ylpeänä esikoisia ja tarjoilee hartaasti odotettua runoutta

Mitä yhteistä on J.P. Sipilän videorunokokoelmallaTytti Heikkisen naistenlehtiformaattiin painetulla kuvataideproosarunoteoksella ja kahdellatoista Henriikka Tavin  kirjoittamalla runokirjalla? Ne ovat ennen kaikkea kirjallisuutta, joka haastaa, kyseenalaistaa, ravistelee, tökkii ja hölskyttää käsityksiämme kirjallisuudesta ja kirjankustantamisesta. Koska Poesia on koko olemassaolonsa ajan kaihtanut valmiita kaavoja ja luutuneita asenteita, tämä sopii meille paremmin kuin hyvin.

Kokeilevien julkaisumuotojen lisäksi Poesia haastaa syventymään perinteisen kirjamuodon hitauteen ja syvyyteen. Virpi Alasen ja Juri Joensuun raikkaiden esikoiskokoelmien (Ystävätär K & Valohuppu) lisäksi saamme kunnian julkaista Teemu Mannisen odotetun viidennen runokokoelman, kauhuromanttis-esteettis-eettisen Pahan äidin. Poesian lokeroita rikkovan syksyn kruunaa runodebytantti Juri Joensuun menetelmällistä kirjoittamista ja kokeellista kirjallisuutta käsittelevä väitöskirja.
  
Osuuskunta Poesia on eturivin runoiljoiden perustama yhteisöllinen kustantamo, jonka linja on taiteellisesti tinkimätön ja kirjat tehty laadukkaista materiaaleista ekologisia arvoja kunnioittaen. Poesia vaalii kustantamisen kulttuuritehtävää ja luo uudenlaisia käytäntöjä alalle. Olemme kiinnostuneita sekä käsinkoskeltavasta, kestävästä kirjaesineestä että kirjan aineettomuudesta. Painettujen kirjojen lisäksi Poesian teokset ovat saatavilla ilmaisina pdf-versioina osoitteessa poesia.fi.
 
 

KOTIMAINEN RUNOUS

 

VIRPI ALANEN: Ystävätär K

Ystävätär K käy keskusteluun tummien pilvien, leikatun onnen kanssa. Raha virtaa silmäkulmista, eikä valtakunnassa kaikki ole hyvin. Lopulta olennaiset kysymykset ovat ikiaikaisia: ajan ja katoavaisuuden liike on alati tarkkailun alla. Ihminen matkaa surussa ja vihassa hitaasti, mutta ilon varjoissa voi silti leikkiä. Terälehdet putoilevat, toivo välkähtelee. Ystävätär K on Virpi Alasen esikoisteos. Se sisältää sekä runoa että aforistiikkaa. 
 
”  Eikä minulla ollut kuin kasa rikkinäisiä kyniä,
eikä sitten ollut niitäkään,
koska minä en ole hyvä kynien kanssa,
olen piirtänyt sinistä hetkeä pelkillä silmillä.
  
 
Kuva: Marko NiemiVirpi Alanen (s. 1978) on Helsingissä asuva runoilija ja aforisti. Hänen runojaan on aiemmin julkaistu muun muassa Parnassossa ja Tuli&Savussa. Hän on toiminut myös Turun Sanomien aforistina. Kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona työskentelevän Alasen kiinnostuksenkohteita ovat yhteiskunta ja absurdi. Hän kirjoittaa Löytöretkue-nimistä antikvaarista löytörunoblogia osoitteessa outoretkue.blogspot.fi. Virpi Alanen on Osuuskunta Poesian jäsen.
 
n. 80 sivua
148 x 210 mm
Ulkoasu: Marko Niemi
ISBN 978-952-5954-63-0
ISBN 978-952-5954-64-7 (pdf)
Luokitus 82.2
Ilmestyy syyskuussa 2012

 
 
 

TYTTI HEIKKINEN: Moulin Extra Beauté

Tytti Heikkisen kolmas teos Moulin Extra Beauté on monisyinen runon ja kuvan spektaakkeli, joka etsii kauneutta niistä kulttuurin alueista, joista runous sitä harvemmin löytää. Mainosten, muodin ja kaupallisten esineiden kautta teos luo yhteyksiä 1980-luvun ja oman aikamme välille. Maantieteellisesti ollaan niin New Yorkissa, Afrikassa kuin tekijän kotikaupungissa Hämeenlinnassa. Moulin Extra Beauté on tehty naistenlehtien estetiikkaa kunnioittaen. Teoksessa on runsas nelivärikuvitus ja naistenlehdille ominaisia teemoja, kuten lifestyle, musiikki, kuvataide ja matkailu.

Moulin Extra Beauté
  
 
 
Tytti Heikkinen (s. 1969) on hämeenlinnalainen runoilija, jonka esikoiskokoelma Täytetyn eläimen lämpö (poEsia, 2008) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Hänen toinen kokoelmansa Varjot astronauteista (poEsia) ilmestyi syksyllä 2009. Heikkinen toimii päivätyökseen graafisena suunnittelijana ja opiskelee Helsingin yliopistossa kotimaista kirjallisuutta ja yleistä kirjallisuustiedettä. Tytti Heikkinen on Osuuskunta Poesian perustajajäsen.
 
n. 110 sivua
210 x 290 mm
Kuvat, tekstit ja taitto: Tytti Heikkinen
ISBN 978-952-5954-67-8
ISBN 978-952-5954-68-5 (pdf)
Luokitus 82.2 
Ilmestyy elokuussa 2012
 
 
 
 

JURI JOENSUU: Valohuppu

Valohuppu on kaunis ja outo esikoiskokoelma, jonka kieli on samanaikaisesti intuitiivista ja rakennettua, löydettyä ja kadotettua. Sen laskoksissa ja päärmeissä merkitykset hengittävät uteliaasti, säteilevät yöhön. 
 
 
 
J
Kuva: Mikko Brandersuri Joensuu (s. 1975) on jyväskyläläinen kirjallisuudentutkija ja yksi Vastakaanon-antologian (Poesia, 2011) toimittajista. Joensuun runoja on aiemmin julkaistu Tuli&Savussa.
  
n. 50 sivua
148 x 210 mm
Taitto: Kristian Blomberg
Kansi: Olli-Pekka Tennilä
ISBN 978-952-5954-65-4
ISBN 978-952-5954-66-1 (pdf)
Luokitus 82.2
Ilmestyy syyskuussa 2012

 
 

TEEMU MANNINEN: Paha äiti

Paha äiti on uusklassisen gotiikan sävyttämä idyllisen kauhuromanttinen ja pelottavan koominen sarja runoja ihmisestä ja luonnosta, arkisesta pahoinvoinnista, äidistä ja isästä, historiasta ja tulevaisuudesta. Ystävien, perheen ja sivilisaation rappion, sairastumisen ja kuoleman läsnäolo sekä niiden hyväksyminen osaksi elämän kiertokulkua toistuu teemana, jonka Manninen punoo taitavasti perinteisiin, uusiin ja sekoitteisiin muotoihin. 
 
”  PORSAS

Aurinko mönkii mäelle muistoksi.
Lihava metsä laihtuu puistoksi.
Pimeät eläimet säilyvät tarhassa.
Pyydetyt lohet uivat pakastimessa.

Talon isännän vyötärön massa
maatuu missin mädässä lauseessa.
Taivaan kalvenneen kaaren alla
kalastaja ajaa vihreällä autolla

kauppahallista kotiin Espooseen.
Tienvarren vehnä kypsyy koneeseen.
Tienvarren vehnä sopii rehuksi
porsaalle, joka syntyi teuraaksi.
 
 
Kuva: Leena LahtiTeemu Manninen (s. 1977) on helsinkiläinen runoilija, kriitikko ja kirjallisuudentutkija. Häneltä on ilmestynyt aiemmin runoteokset Turistina täällä (Tammi, 2004), Lohikäärmeen poika (Tammi, 2007), Futurama (poEsia, 2010) ja Säkeitä (ntamo, 2010). Futurama voitti Tiiliskivi-palkinnon vuonna 2010. Teemu Manninen on Osuuskunta Poesian jäsen.
 
n. 60 sivua
148 x 210 mm
Taitto: Marko Niemi
ISBN 978-952-5954-70-8
ISBN 978-952-5954-71-5 (pdf)
Luokitus 82.2
Ilmestyy syyskuussa 2012 

   
 
  

J.P. SIPILÄ: Sudenolento ja muita videorunoja

Sudenolento on 12-osainen videorunoteos. Se on matka hiljaisuudesta ja itsekkyydestä kohti toivoa ja parempaa maailmaa, jota epävarmuus kuitenkin varjostaa. Teoksessa hiljaisuus on osallistumista, osallisena olemista: yksinäisyyden kadottamista kasvavaan ja kaikkialle ulottuvaan elämään. Teos on pieni puheenvuoro nousevien käyrien ja kasvavien lukujen todellisuudessa. Se kommentoi yksilön toiveita ja muuttuvaa maailmaa, jossa ”on helpompaa esittää välinpitämätöntä kuin olla välinpitämätön”. Sudenolennon lisäksi kokoelma sisältää myös muita videorunoja.

Tutustu Sudenolento-projektin esittelysivuun osoitteessa ohikulkevaa.org/sudenkorento/
  
 
 
Kuva: Marko NiemiJ.P. Sipilä (s. 1981) on Helsingissä asuva videorunoilija. Hän on julkaissut kaksi runokirjaa, Puhun hänestä joka puhuu olen yksin (Private Notes, 2006) ja Näin eksyneen valmiiksi tehdyille kartoille (ntamo, 2008), sekä videorunoteokset Katso kun silloin olen kunnossa (poEsia, 2009), Alusta on (omakustanne, 2010; iPad-sovellus) ja Toisaalla, toisaalla (installaatio, 2012; kantaesitys TR1 Taidehalli, Tampere). Sipilän videorunoja on esitetty erilaisissa taide- ja runotapahtumissa ympäri maailmaa.
 
Printti/digitaalinen
Kesto n. 20 min 
Musiikki: Machinefabriek ja Samuli Sailo
Äänirunot: Roomet Jakapi
ISBN 978-952-5954-72-2
Ilmestyy lokakuussa 2012

 
 

HENRIIKKA TAVI: 12

Vuoden alussa alkanut projekti jatkuu.

Kuinka paljon pitäisi kirjoittaa, jos mielii elää runoudella eli kirjan myynnin kautta saatavilla tuloilla? Henriikka Tavin laskelmien mukaan köyhyysraja ylittyisi 12:lla vuosittaiselle runoteoksella. Ajatusleikki itseään elättävästä runoilijasta muodostaa käsitteelliset raamit Tavin kirjoitushankkeelle.

12 on ihmiskoe, jonka runoilija suorittaa itsellään. Hän yrittää julkaista vuoden ajan kirjan kuukaudessa. Jokaisen kirjan on ylitettävä julkaisukynnys ja oltava oma teoskokonaisuutensa. 12 on myös kaunokirjallinen tutkielma uudesta internetille ja tarvepainatteisuudelle perustuvasta julkisuudesta. Se nostaa esiin runoilijakuvan ja työnkuvan muutoksen. Se kysyy, miten ajan rajallisuus ruumiillistuu teoksessa.

Teoksen edistymistä voi seurata blogissa henriikkatavi.wordpress.com.
 
 
Kuva: Leena Lahti
Henriikka Tavi (s. 1978) on helsinkiläinen runoilija. Hänen esikoiskokoelmansa Esim. Esa (Teos, 2007) voitti Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon. Tavi on myös julkaissut runoteokset Sanakirja (poEsia, 2010), Toivo (Teos, 2011) sekä Tekstinauhoja – In large, well-organized termite colonies (Iconoclast Publications & Osuuskunta Poesia, 2011) yhdessä Mikael Bryggerin ja taiteilijakaksikko IC-98:n kanssa. Henriikka Tavi on Osuuskunta Poesian perustajajäsen. 
 
 
 

ESSEET JA VÄITÖSKIRJAT

 

JURI JOENSUU: Menetelmät, kokeet, koneet
Proseduraalisuus poetiikassa, kirjallisuushistoriassa ja suomalaisessa kokeellisessa kirjallisuudessa

Ensimmäinen suomenkielinen menetelmällistä kirjoittamista käsittelevä väitöstutkimus keskittyy suomalaiseen kokeelliseen kirjallisuuteen erityisesti 1960- ja 2000-luvuilla. Tutkimus hahmottelee myös proseduraalisuuden historiaa, typologiaa ja ilmiölle olennaisia käsitteitä. 
 
Kuva: Mikko Branders
Juri Joensuu (s. 1975) on jyväskyläläinen kirjallisuudentutkija ja yksi Vastakaanon-antologian (Poesia, 2011) toimittajista. 
 
n. 300 sivua
170 x 230 mm
Taitto: Marko Niemi
Kansi: Olli-Pekka Tennilä
ISBN 978-952-5954-27-2
ISBN 978-952-5954-28-9 (pdf)
Luokitus 86
Ilmestyy syyskuussa 2012 


Poesia

Osuuskunta Poesia
www.poesia.fi

Savilankatu 1B, TSTO2    
00250 Helsinki

Arvostelukappaleet  
tiedotus@poesia.fi

Tiedotus 
Kimmo Kallio
kimmo.kallio@poesia.fi    
puh. 044 717 7409

Myynti 
Mikael Brygger
mikael.brygger@poesia.fi
www.poesia.fi/nettikauppa