Naventi Fonder AB
Måndag, 20 april 2020

Veckobrev

Sammanfattning

  • Börsglädje när läkemedel mot Covid-19 visar positivt utfall
  • Vi köper aktier i Ping An Healthcare and Technology
  • Vi köper gröna obligationer i Mowi

Förvaltarkommentar

Aktier
Det blev ett glädjeskutt på börsen efter en publicerad studie av läkemedlet Remdesivir. I studien undersöktes 125 coronapatienter, varav 113 svårt sjuka. Efter daglig behandling med Remdesivir sågs snabba förbättringar av deras tillstånd. Detta fick en positiv påverkan på marknaden i slutet av veckan. USA har börjat arbeta med en öppningsplan av landet i tre steg och kinesisk BNP-data var bättre än befarat trots stora fall. Kina har ännu inte officiellt lagt fram ett stimulanspaket, men det ryktas om belopp kring 2 200-3 500 miljarder yuan.

På indexnivå steg det breda amerikanska indexet S&P500 3,4%, svenska OMXS30 genererade en uppgång om 2,4%, medan japanska Nikkei225 stängde veckan på plus 3,9%. Det breda europeiska indexet EuroStoxx600 noterade en uppgång om 0,2%, medan kinesiska HangSeng stängde veckan på 0,7%. Samtliga index redovisas i svenska kronor. Vänligen notera att p.g.a. helgdagar, avser siffrorna torsdag den 9 april till fredagens stängning den 17 april.

Under veckan tog vi in ett nytt innehav i fonderna, Ping An Healthcare and Technology. Ett mjukvarubolag inom hälsovårdssektorn som med hjälp av artificiell intelligens (AI) erbjuder online-vård och konsultation. Vi ser bolaget som välpositionerat i dagens coronatider och förväntar oss en acceleration till dess tjänster även efter corona, då nya kunder kommer över spärren och inser fördelarna med online-rådgivning. I veckan blev bolaget även WONCA-certifierade (högsta certifieringsnivån) och blev därmed världens första AI-sjukvårdssystem att accepteras av internationell standard.

Vi avvecklade samtidigt innehaven i sjukvårdsbolagen Stryker och Fresenius till förmån för Medtronic som bl.a. tillgodoser marknaden med respiratorer. Vidare ökade vi innehavet i Microsoft, där vi ser långsiktigt positiva effekter från samhällets omställning till att arbeta på distans.

På rapportsidan imponerade vårt portföljbolag Taiwan Semiconductor, världens största producent inom halvledare och chip. Investeringsplanerna bibehålls och vice vd:n, Dr Wei, upprepar de långsiktigt goda tillväxtutsikterna inom 5G, samtidigt som de lyckats reducera energiförbrukningen med 1,2 miljarder kWh.

Även vårt innehav i det svenska fastighetsbolaget Platzer imponerade med en rapport som påvisar ett förvaltningsresultatet som steg med 24% och VDn P-G Persson bekräftar att de äntligen fått detaljplanen godkänd för Södra Änggården efter flera år av hårt arbete.

Räntor och valutor
Veckan bjöd på överlag positiv stämning på kreditmarknaderna. I EUR- och USD-marknaderna har även emissionerna kommit igång och då främst för krediter med högre rating.

I SEK-marknaden är det främst ett stort intresse att köpa icke-cykliska bolag, medan investerarna är fortsatt avvaktande till fastighetssektorn p.g.a. effekterna av coronaviruset.

Vi har under veckan köpt gröna obligationer utgivna av Mowi i EUR och Stora Enso i SEK. Vi har även köpt obligationer utgivna av SEB samt minskat något i Klövern och Heimstaden AB.

Förvaltarteamet,
Naventi Fonder

Avkastning

Strategi
Glob. Föret.
Def. Flex
Bal. Flex
Off. Flex
OMX
Världind. [SEK]
WTD
0,74%
2,10%
3,32%
5,17%
2,39%
2,61%
YTD
-5,62%
-4,26%
-1,87%
1,38%
-12,97%
-8,27%

Nyhetsveckan

  • Trump tempers push for quick reopening in new guidelines [Financial Times, den 17 april 2020]

Inför veckan

Tis, Arbetslöshetssiffror
Tis, Arbetslöshetssiffror
Ons, KPI
Ons, KPI
Ons, Råoljelager
Tors, Inköpschefsindex
Tors, Detaljhandelssiffror
Fre, Affärsklimatindex

Värdeutveckling

Klicka här för PDF