Copy
april 2019
Bekijk deze e-mail in je browser
Gezond Leven nu ook op klascement.be

Klascement.be: leerkrachten delen hier hun zelfgemaakt lesmateriaal, maar ook organisaties die iets uitwerken voor het onderwijs plaatsen dat op KlasCement. Gezond Leven kon niet achterblijven en voegde recent al haar materialen m.b.t. gezondheidsbeleid toe. 
 
Gezonde School in Europa

Interesse in Gezonde School in Europa? "Schrijf je dan in op de nieuwsbrief" van het Europees netwerk Gezonde School. 
 
Regionale infosessie gezonde school

Kriebelt het om gezondheid een ‘structurele’ plek te geven op school, aansluitend bij de eindtermen en deel van het beleid rond leerlingenbegeleiding? Het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Logo’s organiseren in 2019 lokale infosessies Gezonde School. 
 
Herinnering deelname indicatorenbevraging van Gezond Leven

Deze vragenlijst helpt Gezond Leven om de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen te monitoren. Neem ook deel aan de indicatorenbevraging van Gezond Leven, denk mee voor je school en wie weet win je een Standaardboekenbon. 
 
Gratis materiaal voedings- en bewegingsdriehoek

Ontdek de promotiematerialen van de voedings- en bewegingsdriehoek. Je kan deze als school volledig gratis bestellen! 
 
BEWEGING & MOTORIEK
Subsidies naschoolse sport

Wil je school inzetten op naschoolse sport voor de 1ste en 2de graad? Voor deze projectoproep staat een sport- en beweegaanbod op maat van alle leerlingen centraal. Dien voor 30 april 2019, samen met lokale partners, een dossier voor 2 schooljaren in. 
 
EHBO & VEILIGHEID
Train the Trainer EHBO voor kleuters

Maak kennis met een uitgebreid pakket aan leuke didactische werkvormen en aantrekkelijke lesmaterialen rond eerste hulp voor de 3e kleuterklas. 
 
Koffer over de impact van geluid en lawaai

Ontdek de gloednieuwe gehoorbescherming in de gratis doe-koffer amai mijn (h) oren. Zo kan je met je leerlingen nog beter beleven wat lawaai met je oren doet. Tijdelijk krijg je bij het reserveren van deze koffer ook per leerling gratis oordoppen. 
 
MENTAAL WELBEVINDEN, GEDRAG EN EMOTIES
NokNok vernieuwd: Online tool voor jongeren die goed in hun vel willen zitten

Op 20 maart 2019 werd NokNok in een vernieuwde versie gelanceerd als online tool. Met deze tool kunnen jongeren van 12-16 jaar zelfstandig aan de slag wanneer ze niet goed in hun vel zitten. 
 
Ontmoetingsdag Handelingsgericht Samenwerken

Wil je meer leren over sociale relaties op school en hoe een handelingsgerichte benadering het verschil kan maken voor het klas- en leerklimaat voor leerlingen die o.a. gepest worden, eenzaam zijn of moeilijk gedrag stellen? 
 
RELATIES EN SEKSUALITEIT
Werken rond grenzen en wensen bij kleuters

De werkvormenbundel “Mijn wens, mijn grens is gericht op kleuters (3-5 jaar) en bevat enkele methodieken om spelenderwijs met kleuters te werken aan de thema’s lichaam, grenzen en wensen. 
 
VOEDING
Nieuw promotiemateriaal voeding & beweging voor onderwijs!

Ontdek de gratis affiches, folders, postkaartjes en zelfs placemats van de voedings- en bewegingsdriehoek. Of gebruik de posters met dranken en tussendoortjes om leerlingen bewust te maken van het suikergehalte. 
 
Vorming en materialen ‘Actieve Kinderopvang’

Hoe zorg je er als school voor dat kinderen niet te lang stilzitten in de buitenschoolse opvang? Waar haal je inspiratie over bewegingsactiviteiten? Welke dranken en tussendoortjes zijn eigenlijk gezond? Hoe kan je actief toezicht houden? Meer info hier! 
 
Richtlijnen voor een gezonde (broodjes)lunch op school

Om meer gezonde variatie te brengen in het aanbod belegde broodjes op je school kan je vanaf vandaag een nieuwe gids raadplegen. Concrete tips en richtlijnen helpen je om samen met het schoolteam, ouders en leerlingen je aanbod te verbreden. 
 
LANG STILZITTEN
Wisselwerken op school

Te lang stilzitten brengt een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarom lanceerde het Vlaams Instituut Gezond Leven ‘wisselwerken’. Dat betekent elk half uur even rechtstaan van je stoel. 
 
GEZONDHEID EN MILIEU
Laat het effect van jouw schoolstraat meten!

Is jouw school van plan om dit schooljaar (mei-juni 2019) of het volgende schooljaar (september-december 2019) met een ‘schoolstraat’ van start te gaan? 
 
Deze nieuwsbrief werd verstuurd door GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
Willebroekkaai 36 • 1000 Brussel • tel. 02 790 92 00 • www.g-o.be • Uitschrijven op eenvoudig verzoek via een mail naar gezondheid@g-o.be