Copy
Coronamaatregelen Fonds BJP
Kijk hier voor nieuwe procedures om
subsidie voor je project aan te vragen
 
› Bekijk deze mail in je browser
› Ga naar onze website
Twitter
Facebook
Website

Brusseprijs 2020: vijftien titels op longlist beste journalistieke boek

De jury van de Brusseprijs 2020 heeft vijftien titels gekozen voor de longlist. Voor de prijs van het beste journalistieke boek is een record aantal boeken ingestuurd: 197.

'We zagen veel stilistische kwaliteit, vaak van literair niveau', zegt juryvoorzitter Saskia Belleman, rechtbankverslaggever van De Telegraaf. Samen met Özcan Akyol (schrijver, radio- en tv-maker) en Thomas Rueb (NRC Handelsblad en winnaar Brusseprijs 2019) vormt ze de jury van de Brusseprijs 2020. Ook de diversiteit van het aanbod viel op. Non-fictie doet het relatief goed in de Nederlandse boekhandel. 
De kwaliteit van het aanbod lijkt gelijke tred te houden met de toenemende belangstelling voor het journalistieke boek. De Brusseprijs wordt sinds 2006 uitgereikt door het Fonds BJP. Na de longlist, volgt begin mei een shortlist met vijf nominaties voor de prijs. De winnaar wordt 13 juni bekendgemaakt in een uitzending van NOS Met het Oog op Morgen. Voorafgaand aan de bekendmaking, zal op vijf zaterdagavonden bij NOS Met het Oog op Morgen een van de vijf genomineerden te gast zijn in het radioprogramma tussen 23 en 24 uur. Aan de Brusseprijs is een bedrag van tienduizend euro verbonden.
Longlist Brusseprijs 2020
 • Paulien Bakker -Wat volgt op een vergissing (Nijgh & Van Ditmar)
 • Henk Blanken - Beginnen over het einde (De Correspondent)
 • Rutger Bregman - De meeste mensen deugen (De Correspondent)
 • Elsbeth Etty - In de man zit nog een jongen (Nijgh & Van Ditmar)
 • Jan Hunin - Dit land is mijn land (Polis)
 • Wouter Laumans & Marijn Schrijver - Wraak (Lebowski)
 • Jan Meeus - De Schiedamse cocaïnemaffia (Nieuw Amsterdam)
 • Huib Modderkolk - Het is oorlog, maar niemand die het ziet (Podium)
 • Jelmer Mommers - Hoe gaan we dit uitleggen (De Correspondent)
 • Pieter van Os - Liever dier dan mens (Prometheus)
 • Jeroen Smit - Het grote gevecht (Prometheus)
 • Brenda Stoter Boscolo - Het vergeten volk (De Arbeiderspers)
 • Ivo van Woerden - De vreemdeling in de tuin (Meulenhoff)
 • Corien van Zweden - Borsten (De Bezige Bij)
 • Pete Wu - De bananengeneratie (Das Mag)

Nieuw aanvraagformulier projectsubsidies vanaf 17 april beschikbaar

Vanwege de coronacrisis en de wegvallende inkomsten waar veel freelance journalisten mee kampen, heeft het Fonds BJP een aantal maatregelen genomen die het aanvragen van journalistieke projectsubsidies 
sneller en eenvoudiger maken. Een van die aanpassingen is een nieuw formulier voor projectaanvragen. 
Aan het nieuwe formulier wordt de laatste hand gelegd. Vanaf vrijdag
17 april vind je het hier op de site van het Fonds BJP.
Heb je vragen over een lopende aanvraag, of is je publicatie uitgesteld en wil je toch het laatste deel van je financiële ondersteuning ontvangen, mail naar fonds@fondsbjp.nl.

Tot maandag 27 april aanvragen NIAS-beurs

Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten heeft elk jaar ruimte voor twee journalists-in-residence, een in het najaar (september 2020 t/m januari 2021) en in het voorjaar (februari 2021 t/m juni 2021). Voor beide verblijfsbeurzen is de deadline voor aanvragen 27 april, 9.00u. Het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences) biedt jaarlijks onderdak aan in totaal 60 fellows afkomstig uit alle takken van wetenschap en cultuur. De fellows hebben de beschikking over een eigen werkkamer en kunnen gebruik maken van een bibliotheekdienst. Klik hier voor informatie over de aanvraagprocedure of mail of bel met vragen.

Vraag een beurs aan om je journalistieke skills te ontwikkelen

Wil je je (onderzoeksjournalistieke) vaardigheden verbeteren, je kennis verdiepen of leren over nieuwe vertelvormen? Met de Beurs Expertisebevordering kun je een beurs aanvragen voor bijvoorbeeld online trainingen, workshops of masterclasses. Let op: in verband met de coronacrisis kan tijdelijk een tegemoetkoming in de tijdsinvestering vanaf de eerste cursusdag aangevraagd worden. 

Kijk hier voor meer informatie over de Beurs Expertisebevordering. Heb je vragen? Stuur dan een mail.

Van wie is Alexander? Publicatie vanuit een NIA-residence

Noord-Macedonië werd op 27 maart 2020 officieel lid van de NAVO en is ook in gesprek over toetreding tot de EU. Sinds de naamsverandering van het land ligt Griekenland eindelijk niet meer dwars. Grieken en Macedoniërs zijn verwikkeld in een cultuurstrijd waarvan Alexander de Grote het gezicht is geworden. Hoe kan het dat Alexander de Grote de regio nog steeds domineert en zelfs een obstakel was voor Europese integratie? 
Rosa van Gool onderzocht het als journalist-in-residence aan het Nederlands Instituut in Athene.

Nieuwe Prinsengracht 91 
1018 VR AMSTERDAM
020 63 86 295
fonds@fondsbjp.nl
Wil je instellen hoe je deze nieuwsbrief ontvangt?