E-mail niet leesbaar? Klik hier
The Rights Forum
Nieuwsbrief 4 apr 2019
Beste lezer,

Verontrustend, tragisch en ernstig. Met die woorden reageerde het kabinet-Rutte op de bikkelharde conclusies van de VN-commissie die het Israëlische geweld tegen Palestijnse demonstranten in Gaza onderzocht. Maar van een veroordeling en sancties wil het kabinet niets weten.

Minister Blok sprak half maart in een brief aan de Tweede Kamer van ‘zorgelijke en uiterst tragische bevindingen’ en ‘ernstige en verontrustende conclusies’. Maar ondanks de door de commissie geconstateerde mogelijke oorlogsmisdrijven en het systematische verzuim van Israël die te onderzoeken, schuldigen te straffen en slachtoffers te compenseren, wil het kabinet van geen veroordeling – laat staan sancties – weten. Het is aan Israël zélf, schrijft Blok, om ‘gedegen en onafhankelijk onderzoek te verrichten en indien nodig strafrechtelijke vervolging in te stellen’.
De Tweede Kamer zal volgende week waarschijnlijk opnieuw debatteren over Gaza en het VN-rapport. Onduidelijk is nog of er moties ingediend zullen worden. We houden u via onze website, nieuwsbrief en sociale media op de hoogte.
Zeker is wel dat wij de minister na half mei onze petitie zullen aanbieden, waarin we aandringen op concrete en rechtvaardige regeringsmaatregelen. Bij die gelegenheid zullen wij de minister herinneren aan een uitspraak die hij op 16 mei 2018 deed:

De inzet van het kabinet is er op gericht om het geweld zo snel mogelijk te stoppen en verdere slachtoffers te voorkomen.
Mocht u dit nog niet gedaan hebben: Zet onze boodschap aan minister Blok kracht bij en teken de petitie.
Teken de petitie

Verkiezingen in Israël

Volgende week dinsdag 9 april vinden in Israël parlementsverkiezingen plaats. Premier Netanyahu zal na de verkiezingen worden aangeklaagd wegens corruptie, omkoping en misbruik van vertrouwen. Desondanks lijken Netanyahu’s kansen op een nieuwe regeerperiode relatief groot.

Hij werd nog een handje geholpen door zijn grote vriend Donald Trump, die als een verkiezingspresentje Israëls gezag over de bezette Syrische Golan erkende.
De internationale gemeenschap reageerde afwijzend op de aankondiging van president Trump de Israëlische soevereiniteit over de Syrische Golan-hoogvlakte te erkennen; een stap die in strijd is met het internationaal recht.

Volg samen met ons de verkiezingen
Wilt u samen met The Rights Forum en Een Ander Joods Geluid van de uitslag de verkiezingen volgen?

U bent zeer welkom onze verkiezingsavond bij te wonen in Café P96. Bekijk samen met ons exitpolls en uitslagen onder de deskundige en enthousiaste begeleiding van onze Jannen: de journalist (o.a. De Groene) Jan van der Putten en columnist/historicus Jan Tervoort.
Jan Tervoort
Jan van der Putten
locatie: P96, Prinsengracht 96
aanvang: 19:30

De toegang is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening. Aanmelden is verplicht via info@rightsforum.org

Macron: Antizionisme is antisemitisme.

JAN SCHNERR Volgens de Franse president Emmanuel Macron is antizionisme een vorm van antisemitisme die moet worden bestreden. In één adem noemt hij ook het ontkennen van het bestaansrecht van Israël antisemitisch. Maar wat bedoelt hij met (anti-)zionisme? Lees verder >
Wij zijn 100% afhankelijk van donaties. Dank u wel voor uw bijdrage!
Twitter
Facebook
Website
Stuur ons een bericht
afmeldenaanmelden | wijzig gegevens | bekijk in browser | steun ons | stuur door