Copy
NECF Malaysia
20 Perkara Doa Untuk Berdoa Bagi Negara

Untuk panduan panggilan doa ini, kami mengemukakan 20 perkara doa yang diambil dari Christianity Today bertarikh 18 Mac 2020, yang ditulis oleh Jen Pollock Michael. Kami berpendapat bahawa 20 perkara doa ini secara holistik membahas pelbagai keperluan dan kebimbangan berkaitan dengan wabak Covid-19 di negara kita.

Tuhan memberkati anda ketika anda memanjatkan setiap perkara doa ini kepada Tuhan

1. Bagi yang sakit dan yang dijangkiti: Tuhan, bantu dan sembuhkan mereka. Kuatkan tubuh dan roh mereka yang  mengandungi penyebaran jangkitan.

2. Bagi penduduk yang terdedah: Tuhan, lindungi warga tua kami dan mereka yang menderita penyakit kronik. Menyediakan untuk golongan miskin, terutamanya yang tidak dilindungi insurans.

3. Bagi golongan muda dan yang kuat: Tuhan, berilah mereka kewaspadaan yang diperlukan untuk memastikan mereka tidak menyebarkan penyakit ini tanpa disedari. Bangkitkan semangat mereka untuk membantu.

4. Bagi kerajaan tempatan, negeri, dan persekutuan: Tuhan, bantu pegawai yang dipilih ketika mereka memperuntukkan sumber yang diperlukan untuk memerangi pandemik ini. Bantu mereka untuk menyediakan lebih banyak ujian.

5. Untuk komuniti saintifik, pimpin yang mengetuai tugas untuk memahami penyakit ini dan menyampaikan keadaan situasi dengan betul: Tuhan, beri mereka pengetahuan, kebijaksanaan, dan suara yang meyakinkan.

6. Untuk media, komitmen untuk menyediakan maklumat terkini: Tuhan, bantu mereka berkomunikasi dengan kesungguhan yang sewajarnya tanpa menimbulkan rasa panik. 

7. Bagi pengguna media, yang ingin mengetahui imformasi dengan lebih baik: Tuhan, bantu kami mencari maklumat tempatan yang paling berguna untuk melengkapkan kami menjadi jiran yang baik. Jauhkan kami daripada kebimbangan dan rasa panik, dan membolehkan kami menerapkan strategi yang disyorkan, walaupun dengan kos sendiri.

8. Bagi mereka yang menghadapi masalah kesihatan mental yang merasa terpencil, cemas, dan tidak berdaya: Tuhan, berikan mereka setiap sokongan yang diperlukan.

9. Bagi mereka yang tiada tempat tinggal, yang tidak dapat mempraktikkan protokol sosial untuk menjauhkan diri  dalam sistem perlindungan: Lindungi mereka dari penyakit, dan sediakan tempat perlindungan di setiap bandar.

10. Bagi pelancong antarabangsa yang tersekat di negara-negara asing: Tuhan, bantu mereka pulang ke rumah dengan selamat dan cepat.

11. Untuk para missionari Kristian di seluruh dunia, terutamanya di kawasan-kawasan yang mempunyai kadar jangkitan yang tinggi: Tuhan, berikan mereka kata-kata harapan, dan perlengkapi mereka untuk mencintai dan melayani orang-orang di sekeliling mereka.

12. Bagi pekerja dalam pelbagai industri yang menghadapi masalah pemberhentian kerja dan mengalami kesulitan kewangan: Tuhan, jauhkan mereka dari perasaan panik, dan berikan inspirasi kepada gereja-Mu untuk bermurah hati memberi sokongan penuh kepada mereka. 

13. Bagi keluarga yang mempunyai anak-anak kecil di rumah, bagi masa depan yang diingini: Tuhan, tolong ibu dan bapa untuk bekerjasama dengan kreatif menjaga dan mengembangkan potensi anak-anak mereka. Bagi ibu dan bapa tunggal, tolong mereka mendapat bantuan dari pelbagai rangkaian.

14. Bagi keluarga yang tidak boleh tinggal di rumah dari pekerjaan tetapi harus mencari penjaga untuk anak-anak mereka: Tuhan, tunjukkan mereka penyelesaian yang kreatif.

15. Bagi mereka yang memerlukan terapi dan rawatan teratur yang kini harus ditangguhkan: Tuhan, tolonglah mereka untuk bersabar dan positif. 

16. Untuk pemimpin perniagaan membuat keputusan yang sukar yang mempengaruhi kehidupan pekerja mereka: Tuhan, beri hikmat kepada wanita dan lelaki ini, dan bantu mereka untuk memimpin diri mereka sendiri dalam pengorbanan.

17. Bagi para pastor dan pemimpin gereja yang menghadapi cabaran jarak sosial: Tuhan, bantulah mereka secara kreatif untuk membayangkan bagaimana menggembalakan jemaah mereka dan mengasihi kota mereka dengan baik. 

18. Bagi pelajar kolej dan universiti, yang kursus pengajiannya berubah, tempat tinggal dibatalkan, yang tamat pengajiannya tidak pasti: Tuhan, tunjukkan kepada mereka bahawa walaupun hidup tidak pasti, kepercayaan mereka ada pada-Mu.

19. Bagi orang Kristian di setiap kejiranan, komuniti dan bandar: Semoga Roh Kudus-Mu memberi ilham kepada mereka untuk berdoa, untuk memberi, mencintai, melayani, dan memberitakan injil, supaya nama Yesus Kristus dapat dimuliakan di seluruh dunia.

20. Untuk pekerja perubatan dan  kesihatan di barisan hadapan, kami mengucapkan terima kasih atas panggilan kerja mereka untuk melayani kami. Kita juga berdoa:


Tuhan, jaga dan pastikan mereka selamat dan sihat. Pastikan keluarga mereka selamat dan sihat. Tuhan, membantu mereka untuk mengetahui tentang diagnosis dan rawatan penyakit ini, serta protokol yang berubah. Tuhan, tolonglah mereka untuk tetap berfikiran jelas di tengah-tengah keadaan panik di sekeliling. Tuhan, bebaskan mereka dari kecemasan untuk mereka yang tersayang (orang tua, anak-anak, suami isteri, rakan sebilik).

Tuhan, berilah mereka belas kasihan bagi setiap pesakit dalam jagaan mereka. Tuhan, sediakan bagi mereka kewangan, terutama jika mereka jatuh sakit dan tidak dapat bekerja. Tuhan, tolonglah orang-orang Kristian dalam penjagaan kesihatan untuk menunjukkan kedamaian yang luar biasa, sehingga banyak yang akan bertanya untuk alasan harapan mereka. Berikan peluang kepada mereka untuk memberitakan Injil. Tuhan, kami percaya bahawa

Engkau sangat baik dan melakukan yang baik. Ajari kami untuk menjadi orang yang setia pada masa krisis global ini. Tolonglah kita mengikuti jejak langkah gembala kami yang setia, Yesus, yang menyerahkan nyawanya demi kasih. Muliakanlah nama-Nya apabila Engkau melengkapkan kami dengan segala yang diperlukan untuk melakukan kehendak-Mu. Amen.

 
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Copyright © 2023 NECF Malaysia, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp