Copy

Ny særudstilling
 

 

PRESSEMEDDELELSE

Krig og storm
Vragskatte fra Sicilien

Særudstilling: 6.april – 20.august 2017

Forårets særudstilling på Glyptoteket dykker ned under overfladen og udforsker arkæologiske fund fra skibsvrag ud for Siciliens kyst. Udstillingen viser et bredt udvalg af vraggods, der spænder over bl.a. eksklusive bronzevarer, vaser og våben, som afspejler antikkens alsidighed. Med en tidshorisont på næsten 3.000 år kaster udstillingen desuden lys over Middelhavets betydning for samhandel, kulturmøder og farefulde rejser og viser, at også fortiden var globaliseret.

DOWNLOAD PRESSEFOTOS
 
Handel, fare og mytologi
Sicilien har, alene ved sin geografiske placering, altid været et naturligt handelscentrum for købmænd fra nær og fjern. Så forskellige folkeslag som fønikere, grækere, romere, byzantinere, arabere og normannere har udvekslet varer, viden og kulturelle skikke og har bidraget til øens omdømme som eksotisk markedsplads. Mangfoldigheden gjorde også, at kulturelle stridigheder udspillede sig på Sicilien. Disse resulterede ofte i søslag, og udstillingen viser levn fra slagene i form af eksempelvis krigshjelme og skibssnabler til vædring af fjendtlige skibe. Skibsvrag omkranser i dag øen som en enestående perlerække - fra krigsskibe sunket i historiske søslag til handelsskibe forlist på grund af vejr og vind.
 
Samtidig har Sicilien og det omkringliggende hav altid været et sted, hvor virkelighed og mytologi mødtes. Bl.a. dannede øen omrids for historien om det smalle og farefulde Messina-stræde, hvor søuhyrerne Scylla og Charybdis herskede. Havet var omkranset af mystik, og udstillingen illustrerer antikkens forestillinger om væsner såsom havuhyrer, sirener og havguder.
 
Den globaliserede fortid
”Krig og Storm. Vragskatte fra Sicilien” viser, hvordan havet formede antikkens verdensbillede, og illustrerer samtidig, at globale forbindelser og kulturmøder langt fra er et moderne fænomen. Tværtimod har havet skabt grundlaget for en stor del af den nutidige verden, og antikkens sømænd og købmænd kan i dag ses som forfædre til det europæiske fællesskabsprojekt.
De luksusgenstande, som udstillingen viser, blev transporteret rundt i verden via havet. På udstillingen kan eksempelvis opleves en elefantfod i bronze og i fuld størrelse, der med al sandsynlighed har været en del af en komplet elefant. Selvom resten af den store figur nu formodes at ligge på havets bund, afspejler fundet antikkens højst ressourcefulde handelsverden.

Katalog
Udstillingen ledsages af et fyldigt katalog på engelsk med artikler af feltets ledende forskere og marinearkæologer.
War and Storm. Treasures from the Sea Around Sicily. Udgiver: WBOOKS
204 sider, rigt illustreret. Pris: 249 DKK. Kan købes i Glyptotekets boghandel.

Lukians Havdialoger
I forbindelse med udstillingen udgiver Glyptoteket desuden en nyoversættelse af Lukians Havdialoger. Lukian (ca. 120-180 e.Kr.) var en mester i den komiske og satiriske dialog. I Havdialoger placerer han elegant og humoristisk den ophøjede gudeverden og de kendte myter i en menneskeligt genkendelig verden af venindesladder, machoattituder, forførelse og utroskab.
Forord og oversættelse af Gudrun Haastrup, Liselotte Nørgaard og Peter Schousboe.
80 sider. Pris: 79 DKK. Kan købes i Glyptotekets boghandel.


Udstillingen er muliggjort af museumssamarbejdet COBBRA, som består af følgende museer: Allard Pierson Museum (Amsterdam), Ashmolean Museum (Oxford), LVR Landes Museum (Bonn), Maritime Museum of Palermo (Palermo) og Ny Carlsberg Glyptotek (København).

Udstillingen er blevet til i samarbejde med:
Soprintendenza delmare

Tak for generøs støtte til udstillingen
Mondriaan Fonds
Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond

 
SHARE AND FOLLOW
Del Facebook
 

DOWNLOAD PRESSEFOTOS
 
For yderligere oplysninger:

Kommunikationschef
Jakob Fibiger Andreasen
M +45 2531 9099
E jfa@glyptoteket.dk

Museumsinspektør
Jan Kindberg Jacobsen
M +45 2460 6391
E jaki@glyptoteket.dk


 
NY CARLSBERG GLYPTOTEK
Dantes Plads 7
DK-1556 København V
Danmark
ÅBNINGSTIDER
Tir - søn kl. 11-18.
Torsdag kl. 11-22.
Mandag lukket.This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
NY CARLSBERG GLYPTOTEK · DANTES PLADS 7 · KØBENHAVN V 1556 · Denmark