Nieuws van Zorgvisite.nl: 't Huis aan de Poel, Brentano, Amstelveen

Zorgvisite

Nieuwsbericht
22-02-2017                     

De volgende nieuwsbrief verschijnt begin maart
 

Dit is zorgvisite nummer 140


In deze Nieuwsbrief:
1. De Dames THe in Zorg.nu
2. Best blij verrast terug in 't Huis aan de Poel: Zorgvisite van 't Huis aan de Poel in Amstelveen
3. Een aantal tips uit deze Zorgvisite
4. Reactie van Brentano op deze Zorgvisite

Stuur deze nieuwsbrief door aan collega's, familie en bekenden.
 


Reacties
kwam er smit heeft gereageerd op Best blij verrast terug in 't Huis aan de Poel:
Goed werk wat u doet!


Social media
Volg Zorgvisite.nl via ons Twitter en Facebook account  @Zorgvisite. Via de website kunt u zich aanmelden voor ons tweewekelijkse digitale nieuwsbericht. 

1. De Dames THe in Zorg.nu
De Dames THe waren gisteren te zien in het programma Zorg.nu van de AVROTROS en ter ere van deze gelegenheid een vervroegde Zorgvisite! "Uniek en grandioos," noemde dr. Ronnie van Diemen, inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg Zorgvisite als maatschappelijk-geëngageerd initiatief. 

De uitzending is hier terug te bekijken.

2. Best blij verrast terug in 't Huis aan de Poel

‘t Huis aan de Poel
Populierenlaan 21
1185 SE Amstelveen
Tel: 020 - 4459755
        020 - 2373200
E-mail: info@brentano.nl
               zorgbemiddeling@brentano.nl
Onderdeel van Stichting Brentano
www.brentano.nl

Best blij verrast terug in ‘t Huis aan de Poel

IMG_7655

Het AVROTROS programma Zorg.nu heeft ons in het snotje gekregen. Wie zijn die twee dames die al bijna 140 keer zomaar op Zorgvisite gaan in een willekeurig verpleeghuis in Nederland? En zo bereikte ons het verzoek om ons met de camera te mogen volgen en zo te laten zien hoe wij te werk gaan bij onze ‘undercover’ visites aan verpleeghuizen en woonzorgcentra.

Raar verzoek natuurlijk, want wie met een camera op stap gaat valt op en wie op de tv komt treedt uit de coulissen, terwijl de kracht van onze werkwijze is de onbevangenheid waarmee wij verpleeghuizen binnen stappen, zogenaamd op zoek naar een goede plek voor ‘onze oom’. Een plek waar hij zich z’n laatste levensjaren thuis kan voelen. Waar aandacht is voor de gewone dingen van het leven die blijven gelden ook als je een zorg nodig hebt: frisse lucht en naar buiten kunnen, vrijheidsgevoel, lekker eten en drinken, hobby uitoefening en ontspanning, en in gewone mensen taal gestelde informatie, communicatie en omgangsvormen. Waar dit goed is, is de noodzakelijke zorg ons inziens zoveel prettiger te verlenen als te ontvangen.

Wij durven het experiment aan, omdat aandacht in de media voor onze Zorgvisites meer bekendheid zal geven aan de Zorgvisiterecensies en thuis voelen tips op onze website. En dan gaat het om iedereen die betrokken is bij de langdurige zorg voor ouderen. Van  bestuurders en managers tot medewerkers, vrijwilligers en cliëntenraden in verpleeghuizen en woonzorgcentra, maar vooral ook om mensen die op zoek zijn naar een goede nieuwe woonplek in een verpleeghuis of er al wonen en hun naasten.

Lees de hele Zorgvisite hier.


3. Een aantal tips uit deze Zorgvisite
1. Geef ook informatie over wat er aan leuks in de omgeving te doen is, waardoor naasten gestimuleerd worden om bewoners mee naar een tentoonstelling of film in de buurt te nemen. Tip van Zorgvisite.
2. Geef bewoners de keuze hun maaltijden te gebruiken in het restaurant, de gemeenschappelijke huiskamers of in hun eigen appartement. Tip van het Huis.
3. Waarom kaas en worst in cellofaan, terwijl het ook op bordjes kan worden gelegd zoals bij ontbijtbuffetten in hotels? Tip van Zorgvisite.

3. Reactie van Brentano op deze Zorgvisite
De Dames THe hebben Brentano, de overkoepelende organisatie waar 't Huis aan de Poel deel van uitmaakt, per mail gewezen op hun bezoek. Zij ontvingen de volgende reactie vanuit Brentano:

"Ik heb wel een reactie, want leuke ideeën over de tuinen enzo, maar de grond is niet van ons. Mogen er niets, dus onuitvoerbaar, helaas. Parkeerplaats achter ook niet, is van de gemeente. Ook het pand is niet van ons, maar van WoonZorgNederland en ik ben bang dat zijn geen buitenlift willen plaatsen, ik kan het ze vragen natuurlijk! Maar weinig kans vrees ik!
Het is wellicht goed dat jullie dit weten

Met vriendelijke groeten,
Lies Zuidema

Voorzitter Raad van Bestuur Brentano"

De Dames THe geven de volgende reactie:

"Heel goed Lies dat je dit opmerkt en terecht evenwel daar moet wel  het gesprek met de gemeente op worden aangegaan. We zeggen dat vaker in onze zorgvisites dat de gemeenten zich veel meer moet realiseren dat ze een verantwoordelijkheid en taak op die buitenruimte samen met de zorgorganisatie op hebben. Wij zien veel te vaak wat wij noemen van die onbestemde onderhoudsvrije gemeente bosjes. Via onze zorgschouwen methode waar ik je de informatie over heb gegeven gebeurt bv dat op een natuurlijke manier zodat de gemeente tijdens het met elkaar zorgschouwen inzichten zelf opdoet. En ik weet nog van Topaz dat zij een lokatie hadden waar wij een Houd de naaste vast /thuis voelen traject gebben gedaan waarbij zij de grond van de gemeente om het gebouw voor een euro per jaar huurden en daarvoor de onderhoudskosten voor de gemeente wegnamen maar wel konden inrichten ten bate van de bewoners en van de wijk bewoners. 

Hetzelfde geldt eigenlijk voor Woonzorg Nederland. Die zouden ook uit hun koker moeten komen en niet meteen van geen geld of te duur maar het verhaal omarmen dat juist zij als zorghuisvester dit willen, laten zien wat dat extra kost ten opzichte van de huidige situatie en dan lobbyen om de meerkosten cq onrendabele top bv via een aparte financierings/subsidieregeling cq sponsoring gefinancierd te krijgen. In feite wordt zo ook sociale woningbouw gerealiseerd, ook daar is de huur niet voldoende ten opzichte van de bouwkosten.
Bij een zorgschouw kan ook Woonzorg Nederland uitgenodigd worden.
 
Hartelijke groet,
Dames THe"

Meer over Zorgschouw en het Houd de Naaste Vast/Thuis Voelen traject vindt u hier.
 

Steun ons met een donatie!
U kunt Zorgvisite.nl steunen met een bijdrage. Klik op de donatiebutton op de homepage. Hartelijk dank!


 

Zorgvisite.nl is een initiatief van Publicarea/Tineke van den Klinkenberg in samenwerking met Vereniging Het Zonnehuis| © Publicarea 2017
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Verantwoording
Via dit nieuwsbericht informeert zorgvisite.nl je over nieuws, tips en visites.
 
Copyright: Zorgvisite.nl
Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze nieuwsbrief mag worden gebruikt, verveelvoudigd, opgeslagen in een
geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch,
mechanisch of door fotokopieën, opnamen of enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke
toestemming van zorgvisite.nl.

Our mailing address is:
info@zorgvisite.nlThis email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zorgvisite · acb 123 · Amsterdam, Noord-holland 1018dn · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp