Copy
- Roofvogeltellingen Groot-Temse
- Ganzondag 2016
- Word jij ook Natuurpunt Ranger?
- ...
View this email in your browser

WALpost 05/01/2016

Blijf lid van Natuurpunt WAL in 2016

Natuurpunt WAL wil alle leden en sympathisanten danken voor de ondersteuning die we in 2015 gekregen hebben. Meteen willen we jullie oproepen om die steun ook in 2016 te realiseren. We kijken er naar uit want…hoe meer leden, hoe meer natuur!

Nieuwe leden van Natuurpunt (én Natuurpunt WAL) krijgen voor 27 euro per gezin:
1.   Een welkomstpakket met o.a. de Natuurpunt-wandelgids met prachtige wandelingen en fietstochten in onze mooiste natuurgebieden
2.   Viermaal per jaar het tijdschrift Groenlink van Natuurpunt WAL met regionaal natuurnieuws
3.   Viermaal per jaar het kleurrijke tijdschrift Natuur.blad
4.   Een volledig aanbod van honderden activiteiten in heel Vlaanderen
5.   Gratis verzekering bij deelname aan de Natuurpunt- en Natuurpunt WAL-activiteiten
6.   10% korting in de Natuurpuntwinkel en belangrijke kortingen in sommige winkels bij vertoon van je lidkaart
 
Je kan ook enkel Natuurpunt WAL steunen voor 7 euro per jaar.
Maar lid worden van Natuurpunt (27 euro) geeft jou én de natuur veel meer voordelen! Als je enkel Natuurpunt WAL steunt voor 7 euro per gezin krijg je:
1.   Viermaal per jaar het regionale tijdschrift Groenlink van Natuurpunt WAL met natuurnieuws uit jouw regio.
2.   Let wel: bij deze formule ben je niet verzekerd tijdens de Natuurpunt WAL activiteiten.
 
Geef jouw steun aan het natuurbehoud in jouw eigen streek en stort 7€ of 27€ op rek. BE02 0012 3927 6040 met vermelding: lid Natuurpunt WAL 2016.
Ben je al lid van Natuurpunt (27 euro), wacht dan op een vraag tot betaling van Natuurpunt.
 

Roofvogeltellingen Groot-Temse

1-20 januari 

Natuurpunt WAL- Kern Scousele nodigt je uit de vele overwinterende roofvogels te tellen. Wil je graag meegaan? Geef dan een seintje aan Gerry Heyrman.
 
Info: Gerry Heyrman  0498 57 72 24 of e-mail Gerry Herman  
 

Terugdringen van verbossing Haasop voor Groenknolorchis

zaterdagen 2, 16 en 30 januari

De voorbije maanden hebben we veel werk verzet om de verbossing in de "Groenknolzone" (orchideeën) van Haasop verder terug te dringen (ca 0,2 ha). Tegen einde 2016 zal een groot deel van deze zone door een aannemer verder worden open gemaakt. De locaties waar de extreem bedreigde Groenknolorchis groeit, willen we echter zelf aanpakken zodat daar geen machines moeten worden ingezet.

Van deze orchidee groeide tot voor kort zowat 99,99% van de totale Belgische populatie in Haasop. Door de verbossing terug te dringen, worden nieuwe groeiplaatsen voor deze soort gecreëerd, maar zullen ook andere orchideeën zoals Moeraswespenorchis, Rietorchis en Vleeskleurige orchis meer kans krijgen.

Terugdringen van de verbossing zorgt ook voor bijkomend foerageergebied voor Bruine kiekendief.
 
Afspraak om 9u30 op het zandpadje dat naast het Fluxys-station uitgeeft op de Koestraat. We werken tot omstreeks 12u30. 
Meebrengen: werkkledij, werkhandschoenen, laarzen, eten en drinken en eventueel een boomzaag of snoeitang. Wij zorgen voor werkmateriaal.
Info: Johan Baetens 0484 23 75 59 of e-mail Johan Baetens 
 

Ganzondag 2016

zondag 10 januari van 10 tot 17u

Na alle kerstfeestjes en nieuwjaarswensen kan een dagje genieten en uitwaaien in de buurt van de Schelde deugd doen. Daarom organiseert Natuurpunt WAL de zesde editie van ‘Ganzondag’. Een dag waarop je meegevoerd wordt in een boeiend verhaal over vogels, natuur en havengebied.

Tegelijkertijd maak je kennis met enkele prachtige pareltjes van natuurgebieden en kan je over de werf van het projectgebied Hedwige-Prosperpolder wandelen. Dit is uniek want binnen enkele jaren zullen deze voormalige polders getijdengebied worden.

In de polders verblijven elk jaar vele wintergasten zoals ganzen, smienten en andere watervogels.
We zorgen voor telescopen en verrekijkers zodat je deze gasten goed kan bewonderen: brandganzen, kolganzen, grauwe ganzen, smienten, buizerd, kiekendief, torenvalk, enz… Misschien vliegt de velduil wel boven het Schor! 

De ‘ganse’ dag kan je wandelen met gidsen langsheen Doelpolder Noord of doorheen het projectgebied Hedwige-Prosperpolder. Je kan ook op eigen houtje rondwandelen en een kijkje nemen aan de Scheldedijk. Bij laag water komen hier steltlopers zoals kluut, wulp en scholekster hun kostje bijeen scharrelen.

Het programma:
10u15: Vrijlaten gerevalideerde vogels door VOC Kieldrecht, bij slecht weer is er geen vrijlating.
Start 10u30, 11u30, 12u30, 13u30, 14u30, 15u30: geleide wandeling Doelpolder (+/- 1,5 uur). 
Start 10u30, 11u00, 13u30 en 14u00: geleide wandeling projectgebied Hedwige-Prosperpolder (+/- 2,5 u.) 

Doorlopend: infostand Natuurpunt WAL, filmpjes over het Hedwige-Prosper Polder-project en enkele courant voorkomende ganzensoorten, warme en koude dranken, Gageleerbier, soep, … Bekijk alvast de flyer.
 
Locatie: Infokeet, Zoetenberm 6A, 9130 Doel (deelgemeente van Beveren) op het kruispunt van de Westlangeweg en de Zoetenberm. Er is parking aan de infokeet.
Info: www.natuurpuntwal.be Johan Baetens 0484 23 75 59 of e-mail Johan Baetens
 

Wandelen in de Polder van Kruibeke: winterpoldervogels

zondag 10 januari 

Waterwegen en Zeekanaal biedt gratis kalenderwandelingen aan begeleid door Barbiergidsen.
Info: http://www.barbiergidsen.be/index.php/maandelijkse-werfwandelingen
 

Plantenwerkgroep: herkenning plantenfamilies met herbariumbladen

woensdag 13 januari 

Een werkgroep voor ‘kenners’ waar flora’s en nota’s en loupes worden bovengehaald, dus niet voor het grote publiek bedoeld. Interesse? Contacteer dan Freddy Moorthamer.
Info: e-mail Freddy Moorthamer 
 

Het Grote Vogelweekend Haasdonk en Steendorp

zondag 17 januari 

In het kader van de jaarlijkse nationale vogeltelling nodigen Natuurpunt-WAL en de Beverse Groendienst iedereen uit om in Hof ter Saksen kennis te maken met de vogels die er overwinteren.

Je krijgt er de kans om met telescoop en verrekijker van achter een kijkwand de vogels te observeren. Daarenboven staan natuurgidsen ter beschikking om deskundige uitleg te geven. Aan onze uitgebreide infostand kan je nestkasten en voederbollen kopen voor eigen tuin. Je kan er tevens praktische kennis opdoen om van je eigen tuin een vogelparadijs te maken.

Net als bij de vorige edities verwachten wij vele vogelsoorten op de voederplaats: koolmezen, staartmezen, zwarte mezen, kuifmezen, appelvinken, vinken, roodborstjes, sijzen, spechten, goudhaantjes, merels, boomklevers, gaaien, houtduiven, merels, groenlingen en mogelijk olijke eekhoorns met hun acrobatische kunstjes. Klein en groot zijn welkom!


Ook aan het Natuurhuis Kapelstraat te Steendorp kan je o.l.v. natuurgidsen van Natuurpunt WAL- Kern Scousele wintervogels spotten aan een voederstand!

Haasdonk:  Hof ter Saksen Haasdonkbaan 101 Haasdonk
Van 10 en 16 uur
Info: Jerome De Bock tel. 03 775 97 47 of e-mail Jerome De Bock 

Steendorp: 
Van 14 tot 16u aan het Natuurhuis Kapelstraat 170A Steendorp
Info: Gerry Heyrman  0498 57 72 24 of e-mail Gerry Heyrman 
 

Wegdromen naar het  Kruger park

vrijdag 22 januari 

Droom met Anne Vierbergen van Natuurpunt WAL- Kern Scousele weg naar het fascinerende Kruger park in Zuid-Afrika. Vele mooie beelden en exotische dieren passeren de revue. Een absolute aanrader. Graag een seintje vooraf a.u.b.

Van 20u tot 22u
Locatie: Natuurhuis Kapelstraat 170A Steendorp
Info: Nine Van Hoyweghen  0473 72 66 15 of e-mail Nine Van Hoyweghen
 

Busreis naar Zeeland

zondag 24 januari 

Op zondag 24 januari trekken drie Natuurpuntafdelingen met de bus naar vogelrijke plekken in Zeeland om er wintergasten te observeren. Rond 9u rijden we de Oesterdam op waarna we verschillende stops inlassen om naar de ganzen en watervogels te kijken: Oud-Vossemeer, Krammersluizen, Den Bommel,… Hierna gaan we middagmalen in Stellendam. Vervolgens trekken we naar Brouwersdam om er naar de zeevogels te kijken, waarna we de Prunjepolder intrekken. Meenemen : picknick voor ’s middags, drank, verrekijker, telescoop, waterdichte wandelschoenen.

Inschrijven online: https://docs.google.com/forms/d/1JoRxrz5OluJ7QvxHYNaq9YsA3HOoqwKOrk_yNcNlBcE/viewform
Of inschrijven via Marc Smet: 03 778 16 18 of marc.smet.natuurpuntzw@gmail.com
Daarna stort je € 17 (ledenprijs) of € 19 (niet-leden) op rekeningnummer van Natuurpunt Zuid-Waasland (BE04 8804 7094 3131), met vermelding ‘Bustocht Zeeland’.

Vertrekplaatsen: 7u30: Syntra Sint-Niklaas of 8u00: park-and-ride zone Expresweg, afrit Kemzeke – kant Sint-Gillis/Kemzeke. Terug rond 20u
Info: Johan Vercauteren 03 777 89 26 of e-mail Johan Vercauteren 
 

Wintervogeltellingen 2016

diverse data: weekends 16-17 januari, 13-14 februari en 12-13 maart

Wil je graag meewerken aan de telling van de overwinterende watervogels in onze regio? Geef een seintje aan: Aalscholverslaapplaatstelling
Traditiegetrouw tellen we ook dit jaar de aalscholvers op hun slaapplaatsen. Gegevens verzamelen over deze prachtige zwarte duikende watervogel is van groot belang omdat die soms ter discussie staat omwille van zijn voorliefde voor vis…
Zaterdag 16 januari
Info: Guido Borghijs 0485 96 20 20

Wulpenslaapplaatstelling
Onze regio is de thuishaven van een mooie winterpopulatie wulpen. Onze afdeling heeft al een lange traditie van tellingen op hun slaapplaatsen in de Waaslandhaven en de Scheldepolders, recent ook in Kruibeke. De tellingen gebeuren op meerdere plaatsen tegelijk, beginnen om 16u. en eindigen om 18u15. Hiervoor hebben we veel tellers nodig. Geef voor deze actie je naam op bij René Maes.
Zaterdag 23 januari
Info: René Maes 0494 17 85 86 of e-mail René Maes 
Je kan ook de dag zelf nog aansluiten bij de telploeg.

Meeuwenslaapplaatstellingen
Onze regio is in de winter een veilige plek voor meeuwen. Onze afdeling heeft al een lange traditie van
tellingen op hun slaapplaatsen in de Waaslandhaven en de Scheldepolders; maar ook stroomopwaarts tot Temse. De tellingen gebeuren op vele plaatsen tegelijk, beginnen in de namiddag en eindigen als het donker is. Hiervoor hebben we erg veel tellers nodig. Jouw medewerking kan het verschil maken!
Zaterdag 30 januari
Info: René Maes 0494 17 85 86 of e-mail René Maes 
Natuurpunt WAL- Kern Scousele om 16u45u Wilfordkaai Temse
Info: Gerry Heyrman 0498 57 72 24 of e-mail Gerry Heyrman 
 

Kallo, Bazel, Steendorp en Temse: amfibieën veilig over de weg!

diverse data

Sinds 1995 zetten vrijwilligers van Natuurpunt WAL en KRUIN amfibieën veilig over onze drukke wegen. Langs die wegen wordt een lage afsluiting geplaatst waardoor amfibieën de weg niet kunnen oversteken.

Tussen half februari en einde maart vangen ingegraven emmers de dieren op weg naar hun paaiplaats. Vrijwilligers maken die emmers tweemaal per dag leeg, brengen de inhoud veilig over de weg en laten de amfibieën vrij in een natuurgebied. Zet geen dieren op eigen initiatief over en contacteer ons steeds vooraf als je wil meewerken.

Natuurpunt WAL wil de tientallen vrijwilligers en medewerkers, scholen en hun leerkrachten en uiteraard de gemeente Beveren, Kruibeke en Temse vooraf danken voor hun toegezegde medewerking in 2016.

Kallo doet het voor de 14de keer!

Op vrijdag 22 januari om 20u ontvangen Nancy en Lieven alle geïnteresseerde overzetters graag op de infoavond in het Ontmoetingscentrum Kallo (Hoog-Kallostraat 28). Iedereen welkom! De amfibieënoverzet start op 5 februari en loopt t/m 3 april 2016.
Info: Nancy Pauwels 03 575 10 33 of e-mail Nancy Pauwels 

KRUIN doet het voor de 19de keer in Kruibeke!
Helpende handen zijn steeds welkom van 13/02 tot einde maart.
Info: Koen Van der Aa 0473/73.04.03 of e-mail Koen Van der Aa 

Steendorp/Temse doet het voor de 15de keer!
Op donderdag 4 februari is iedereen welkom op de infoavond waar je alles te weten komt over de amfibieëntrek, waar er wordt overgezet en hoe er gewerkt wordt. Afspraak om 20u. in het Natuurhuis Kapelstraat 170A Steendorp.
Info: Nine Van Hoyweghen 0495 62 62 67 of e-mail Nine Van Hoyweghen 
 

Word jij ook een Natuurpunt Ranger?

Ben je enthousiast over de natuur in je omgeving, wil je er meer over weten?
Vind je dat meer mensen onze natuur beter moeten leren kennen?
Vind je dat meer mensen zich zouden moeten engageren voor natuurbehoud?
Vind je het leuk om jouw enthousiasme met anderen te delen?
Wil je samen met Natuurpunt WAL een beetje van je vrije tijd aan natuurbehoud te spenderen?
Neem dan deel aan de praktijkcursus ‘Natuurpunt Ranger Antwerpen Linkeroever’!

Boek Sint-Annabos

Het Sint-Annabos op Linkeroever is bedreigd. Als de Oosterweelverbinding wordt gebouwd moeten de bomen worden gerooid om ruimte te maken voor een slibstort. Het vervuilde slib zal vanuit de Schelde aan land worden gebracht en hier worden opgeslagen en gesaneerd. De groene buffer tussen de woonwijken en de havenindustrie verdwijnt dan voor lange tijd.
 
Professionele en amateurfotografen sloegen de handen in elkaar om dit gebied in beeld te brengen. Ze protesteren daarmee tegen het opofferen van een kostbaar natuurgebied.

Chris Terryn en Anne Provoost verzamelden de beste foto’s, en brengen ze samen in dit boek. In het voorjaar deden ze dat ook al voor een ander door de Oosterweel bedreigd natuurgebied met het fotoboek ‘Het Noordkasteel. Bedreigd groen in Antwerpen’.
 
Dat eerste boek was een uitgave van stRaten-generaal. Het nieuwe boek wordt uitgegeven als co-editie van stRaten-generaal, Natuurpunt WAL en Ademloos.
Het boek is nu verkrijgbaar (in beperkte oplage), kost 15 euro en is beschikbaar bij:
 
1.       OXFAM WereldWinkel Beveren Yzerhand 17  Beveren
2.       Luc De Belie E. De Coussemaekersstraat 30  2050 Antwerpen
3.       Jef Van De Wiele  A. Van Puymbroecklaan 122  Melsele (na 18 uur)
4.       Kris Peeters  Fortlaan 14  Zwijndrecht (na 18 uur)
5.       na storting van 15 euro op BE 08 0013 4249 1013 van Natuurpunt WAL. Als je in onze regio woont, brengen we het boek aan huis.

Afbeelding Cover boek Sint-Annabos
 
stRaten-generaal zal met de opbrengst van het boek zorgen dat er een exemplaar naar alle relevante actoren in het dossier wordt gestuurd, met name aan de ministers van de Vlaamse regering, de schepenen van Antwerpen, de fractieleiders van het parlement en van de gemeenteraad, een aantal diensthoofden uit de administratie, en opiniemakers op het vlak van milieu en fauna en flora. Dit alles …onder het motto “Als de politici niet naar het Sint-Annabos komen, komt het Sint-Annabos naar de politici.”
 
Hoe bekender dit natuurgebied wordt, hoe moeilijker om het nog te vernietigen. Anne Provoost hoopt dat het boek in alle Antwerpse bibliotheken komt te liggen, zodat het Sint-Annabos nooit zal worden vergeten.

Bekijk ook het filmpje over het Sint-Annabos.
 
 Natuurpunt WAL ijvert als regionale vereniging sinds 1978 met natuurwetenschappelijk onderzoek, beheerwerken, educatie en beschermingsacties voor het behoud van alle natuurgebieden en open ruimten op de Antwerpse Linkeroever, Beveren, Kruibeke, Temse en Zwijndrecht-Burcht.

Natuurpunt WAL heeft 1700 leden en vertegenwoordigt Natuurpunt (98.000 gezinnen) in de regio, heeft een associatieovereenkomst met KRUIN vzw, is lid van Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen en Greenpeace.

Natuurpunt WAL werkt graag samen met Oxfam Wereldwinkels, Pasar, Gezinsbond en Fietsersbond.

Secretariaat Natuurpunt WAL: Yzerhand 17, 9120 Beveren tel. 03 722 15 37; email info@natuurpuntwal.be  Open op maandag/ dinsdag/ woensdag/ donderdag  van 9u-18u en vrijdag van 9u tot 13u www.natuurpuntwal.be

 
Copyright © 2016 Natuurpunt Waasland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp
Share
Tweet
Forward
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website