Copy
PERSBERICHT

Tweederde van de Nederlanders is klaar om alleen te bellen met data, zonder belminuten

Onderzoek toont aan dat tweederde van de jongeren stuurt liever een voice-, video- of tekstbericht, dan dat ze bellen

Amsterdam, 8 augustus 2018 – In onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction, geeft 56% van de Nederlandse jongeren tussen 18 tot en met 30 jaar (Gen Now) aan geen zin te hebben in een traditioneel telefoongesprek. De meerderheid (67%) stuurt liever een bericht dan dat zij bellen. Berichten beperken zich niet alleen tot tekst, jongeren geven aan dat ze onder andere regelmatig videobellen en online platformen als WhatsApp en Snapchat gebruiken in het contact met vrienden.

In het onderzoek wordt gekeken naar het belgedrag en datagebruik van de Nederlandse jongeren van 18 tot en met 30 jaar (Gen Now) in vergelijking met oudere Nederlanders (31 – 70 jaar). Met belgedrag wordt niet alleen bellen met traditionele belminuten bedoeld, maar ook contact via online platformen en in vormen zoals videobellen en voice memo’s.

Langere chat- dan belgesprekken
Ondanks dat vaak wordt gedacht dat Gen Now minder contact heeft met elkaar, mede omdat de groep zoveel tijd op hun smartphone doorbrengt, blijkt deze groep juist meer te communiceren dan ooit. In het onderzoek geeft bijna de helft van de jongeren aan twee uur of meer via hun smartphone per dag te communiceren. 57% geeft aan dat hun chatgesprekken langer zijn dan hun belgesprekken, tegenover 30% bij oudere generaties. Jongeren zitten tevens vaker in groepschats en veelal in grotere groepschats dan oudere generaties. Daarnaast maakt Gen Now drie keer zo veel gebruik van voice memo’s dan de Nederlanders van 31 tot en met 70 jaar.

Belminuten worden gebruikt om familie te bellen
Onder Gen Now zijn WhatsApp en Snapchat de populairste platformen voor het contact met vrienden, boven het gebruik van bellen via belminuten. 89% van de Nederlandse Gen Now stuurt vrienden eerder een bericht dan dat zij hen bellen, tegenover 66% van de oudere generaties. Belminuten worden bij jongeren veelal gebruikt om te bellen met familie of omdat er geen WiFi is. Al sturen de meeste jongeren (59%) familie liever ook een bericht dan dat ze hen bellen.

Jongeren grootverbruikers van data
Nederlanders gebruiken steeds meer data en jongeren zijn grootverbruikers. 37% van de Nederlandse jongeren geeft aan dat hun maandelijkse databundel altijd op gaat. Dit tegenover 14% van de ouderen. Met zo veel datagebruik is het niet verrassend dat Nederlanders ook data willen (gaan) gebruiken om te bellen. In het onderzoek geeft ruim tweederde (67%) van de Nederlanders aan te overwegen om alleen te bellen met data, zonder bellen met een belbundel.

Naar aanleiding van onder andere dit onderzoek introduceert Tele2 als eerste telecomprovider een ‘only data’ bundel, waar klanten niet verplicht belminuten af hoeven te nemen.

De beelden in dit persbericht zijn doorklikbaar naar high resolution beeldmateriaal en losstaand te downloaden via deze LINK. Voor meer informatie over dit onderzoek, interviewaanvragen en/of aanvullend high resolution beeldmateriaal/infographics kunt u contact opnemen met:

Robin van Meurs
robin@kultandace.com
06 - 211 067 84

Kult&Ace Millennial Consultancy
Nassaukade 155 – Amsterdam
020 - 737 18 36

www.kultandace.com 
Methode
Dit onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Tele2 om het belgedrag en datagebruik van jongeren te onderzoeken. De netto steekproef is N=1.135, waarbij de doelgroep representatief is voor de Nederlandse bevolking van 18 tot en met 70 jaar. Voor dit onderzoek zijn geen klantgegevens van Tele2 gebruikt.
Copyright © 2018 Kult&Ace, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list